Dejlige och billiga København!
Nyhavn – klassisk Köpenhamnsvy.
Reportage | köpenhamn

Dejlige och billiga København!

Det har blivit betydligt dyrare att semestra i Danmark det senaste året. Men det finns sätt att göra en weekend i Köpenhamn mer överkomlig. Här är Seniorens bästa budgettips. Text och foto Annika Goldhammer

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-03

Det spelar ingen roll hur många gånger du har besökt Köpenhamn – här finns alltid nytt att upptäcka. Nya restauranger, nya utställningar och ny arkitektur till exempel.

Runt hamnen i centrala Köpenhamn har helt nya kvarter vuxit fram de senaste åren med spektakulära nybyggen, moderna strandkaféer och slingrande gångvägar och cykelbroar över vattnet. På en av dessa nya cykelbroar möter jag pensionärerna Freddie Åkerblom och Håkon Svenson. De har tagit med sig sina cyklar på tåget från hemstaden Malmö för att utforska Köpenhamn på två hjul.

På Papirøen finns olika typer av budgetvänlig gatumat.

– Vi brukar göra det någon gång varje år, säger Freddie Åkerblom. I dag började vi på Papirøen, ett gammalt hamnområde som har fått ett lyft de senaste åren. Vi tänkte fortsätta längs vattnet för att titta på Kaktustornen, som min favoritarkitekt Bjarke Ingels har ritat, och stanna för en lunch eller fika på vägen.

Den som inte har besökt Danmark på några år ska dock vara beredd på att det har blivit betydligt dyrare för oss svenskar. När detta skrivs kostar en dansk krona ungefär 1,50 och tiden då svenskar reste över sundet för att bunkra billig öl och äta smörrebröd för en spottstyver känns långt borta. Den cyklande duon har märkt av det förändrade prisläget men har flera budgetvänliga ställen som de gärna återvänder till.

– En favorit är Palae Bar, nära Kongens Nytorv. De tar 33 danska kronor för ett smörrebröd och det roliga är att gästerna själva får gå in i köket och hämta dem. Det brukar finnas brickor med några olika smörrebröd att välja mellan på köksbänken. Dessutom är det en god, typisk dansk atmosfär.

Håkon Svenson har ytterligare ett par tips:

– Danskarna har oftare rabatter för oss ”pensionister”, så det kan vara värt att hålla utkik efter det. Och om du reser med tåg från Malmö och bara ska stanna över dagen eller en natt kan du köpa en 24-timmarsbiljett. Då ingår även resor med lokaltrafiken, till exempel metron och de gula Havnebussarna i Köpenhamn.

Boende

Ibis Styles Copenhagen Ørestad: Nyöppnat budgethotell i stadsdelen Amager, cirka 15 minuters metroresa från centrala Köpenhamn. Ett dubbelrum kostar från cirka 1400 kr.
all.accor.com

Next House Copenhagen: Modernt vandrarhem i Vesterbro, knappt tio minuters promenad från centralstationen. Högst upp i huset finns bar, lounge, takterrass och ett kök där gästerna kan laga mat med panoramavy över staden.
Vill du komma riktigt billigt undan (från 145 dk) bokar du en säng i ett sovrum med plats för fyra eller sex, men det finns även enkel- och dubbelrum. Samtliga har egen toalett och dusch.
www.nexthousecopenhagen.com

Steel House: Gym, pool, biosalong, kök… Steel House hör till den nya generationens budgetboenden som erbjuder både lyxiga faciliteter och såväl flerbäddsrum som dubbelrum med eget badrum. Vandrarhemmet ligger i Vesterbro, cirka tio minuters promenad från centralstationen.
www.steelhousecopenhagen.com

Äta och dricka

På Absalon möts människor i olika åldrar för att äta tillsammans.

Absalon: I Köpenhamn finns flera ställen som erbjuder så kallad ”fællesspisning”, ett urtrevligt koncept som bygger på att människor i olika åldrar möts för att äta tillsammans. Ett av de populäraste är Absalon, en före detta kyrka som har förvandlats till en mötesplats som även lockar med bingo, musik och andra sociala aktiviteter. Varje vardag klockan 18 serveras kvällens middagsrätt för 50 danska kronor. På helgerna kostar middagen det dubbla, men då ingår även dessert. Den färgglada matsalen har plats för 180 personer och alla sitter vid långbord vilket gör att det är lätt att få nya bekantskaper.
På hemsidan finns veckans meny och möjlighet att boka plats. Gör det i god tid. För sedan Absalon blev utsett till ”Byens Bedste oplevelse 2022” av den danska dagstidningen Berlingske blir middagarna alltid fullbokade.
Absalon serverar även frukost och lunch till bra pris.
Sønder Boulevard 73, absaloncph.dk

Madglad: Även på Madglad i Vesterbro serveras middagar vid gemensamma långbord och till facila priser. Från måndag till fredag serveras dagens middagsrätter, en med kött och en utan, med salladsbuffé och bröd för 100 danska kronor. Vill du hellre ta med maten kommer du undan med 65 danska. Veckans meny publiceras på hemsidan.
Eskildsgade 13, www.madglad.net

Ved Stranden 10: En av Köpenhamns trevligaste vinbarer lockar med kvällens personalmat – en vällagad middagsrätt för 100 danska kronor – för alla varje måndag klockan 18. Det är inte möjligt att reservera bord utan konceptet bygger på först till kvarn.
Ved Stranden 10, www.vedstranden10.dk

Grötkafékedjan Grød lockar med gröt både tlll frukost, lunch och middag.

Grød: Grød öppnade 2011, som ”världens första grötbar”. Sedan dess har den lilla grötbaren utvecklats till en kedja med nio olika ställen i Köpenhamn och grötmakarna bakom konceptet har fått otaliga gäster att inse att gröt kan vara mycket mer än frukost. På menyn finns en rad kreativa maträtter baserade på olika gryner och toppade med pigga tillbehör. Givetvis finns också flera olika frukostvarianter, bland annat en signaturgröt med äpple, kolasås och rostade mandlar. En morgongröt kostar från 55 danska kronor och maträtterna runt 100 danska.
Jægersborggade 50, Torvehallerne med flera. www.groed.com

Gatumat: I Köpenhamn finns flera matmarknader med prisvärd gatumat från olika delar av världen. Reffen på ön med samma namn är ett populärt exempel, ett annat är Broens Gadekøkken vid hamnbron mellan Christianshavn och Nyhavn. Här väntar exempelvis Gasoline Grills prisbelönta hamburgare, Hookeds hyllade fiskrätter och Hija de Sanchez genuina tacos. Alldeles bredvid Broens gadekøkken finns även hamburgerrestaurangen Popl, som drivs av gänget bakom Noma. Välj mellan ekologiskt kött från frigående kor eller en vegetarisk quinoaburgare.
Strandgade 95, www.broensgadekoekken.dk, poplburger.com, reffen.dk

I Köpenhamn finns otaliga pølsevagnar att välja mellan.

Pølse: Ingen maträtt är så förknippad med Köpenhamn som röd pølse. Det finns många pølsevagnar att välja mellan runtom i Köpenhamn, till exempel utanför tågstationen och på Rådhustorget.En av de främsta korvmånglarna är emellertid DØP, Den Økologiske Pølsemand, som har en vagn vid Rundetårn och en på Ströget framför Helligåndskirken. www.døp.dk

Se och göra

Runda hamnen: Att promenera eller cykla den 13 kilometer långa Hamncirkeln, som sträcker sig från Slusen vid Amager i söder till Holmen och Nyhavn i norr, är ett härligt sätt att upptäcka Köpenhamns nya hamnområden.
Längs vägen finns historiska och arkitektoniska attraktioner, nybyggda stadsdelar och en rad restauranger och kaféer att vila benen på. Dessutom finns möjlighet att ta ett dopp vid exempelvis Islands Brygge.
Om 13 kilometer kännas långt finns möjlighet att göra kortare rundturer.
www.visitcopenhagen.com/copenhagen/planning/harbour-circle-gdk1117372

Köpenhamn rankas som en av världens cykelvänligaste städer.

Staden från vattnet

De gula hamnbussarna ger prisvärd sightseeing.

Vill du ha ett annat perspektiv på Köpenhamn finns det flera olika sätt att se staden från vattnet.
GoBoat och Friendships hyr ut elektriska motorbåtar som gör det möjligt att glida genom kanalerna på egen hand, medan GreenKayak lånar ut gratis kajaker till alla som är villiga att fiska upp skräp längs vägen.
Vill du bara luta dig tillbaka rekommenderas en tur med sightseeingbåtarna i Nyhavn. Ett billigare alternativ är att hoppa ombord en Havnebus. De gula, eldrivna båtarna är en del av stadens kollektivtrafik – vilket gör att du får en behaglig rundtur till priset av en bussbiljett. Båtarna går mellan Sluseholmen i söder och Refshaleøen i norr och längs vägen finns möjlighet att kliva av vid exempelvis Kungliga Biblioteket, Islands Brygge och Nyhavn.
www.dinoffentligetransport.dk
www.greenkayak.org, goboat.dk
www.friendships.dk

Gröna oaser

Glyptotekets vinterträdgård är en skön plats att vila benen på.

Grönt är skönt, särskilt när det är gratis. Köpenhamn har flera fina parker med fri entré, exempelvis Kongens Have, Frederiksberg Have och Botanisk Have.
En annan, mindre känd grön pärla är Bispebjergs helende haver, en terapeutisk sjukhusträdgård som nyligen har fått ett ansiktslyft och förvandlats till en välgörande, grön oas.

Njut av utsikten

Christiansborgs slottstorn, Tårnet, är en av stadens bästa utsiktspunkter och är dessutom gratis att besöka. Det är 44 meter högt, har en hiss till toppen och fantastisk utsikt över staden.
ww.ft.dk/da/taarnet

Kultur med fri entré

Många museer i Köpenhamn har gratis inträde vissa dagar. Till exempel Thorvaldsens Museum på tisdagar (för pensionärer), Københavns Museum på onsdagar, Kunsthal Charlottenborg på onsdagar efter klockan 17 och Ny Carlsberg Glyptotek sista onsdagen i varje månad.

Tips!

Med ett Copenhagen Card får du fri entré till över 80 muséer och sevärdheter, samt åka gratis med kollektivtrafiken. Kortet laddas ner till telefonen i form av en app.
copenhagencard.com

Seniorguide Köpenhamn

Resa dit
Enklaste och miljövänligaste sättet att ta sig till Köpenhamn är med tåg.

Resa runt
Den danska huvudstaden är mycket promenadvänlig men också en av världens bästa cykelstäder. Tack vare alla cykelvägar och cykelbroar är det enkelt att uppleva staden på två hjul. Det finns flera cykeluthyrare i centrala Köpenhamn. Vill du bara cykla en kortare tur finns Donkey Republics orangefärgade cyklar som hyrs via en app. Många hotell har också hyrcyklar till gästernas förfogande. Det kan vara knepigare att hitta lånehjälm så packa gärna en egen om du planerar att cykla i Köpenhamn.
Det är relativt enkelt att ta sig runt med kollektivtrafiken. Att åka med Köpenhamns förarlösa metro är en upplevelse i sig.

Bästa tiden
Köpenhamn kan besökas året runt.

Passar för
Alla, men särskilt kultur- och matintresserade.

Dölj faktaruta

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas