Reportage

Packa rätt – och lätt

Publicerad 2010-01-28

Genomsnittsresenären på ett flyg till Europa har 13 kilo packning med sig. Det är klart under den tillåtna nivån på de flesta reguljärflyg. Och flygbolagens gränser på 15-20 kilo är i sin tur satta med bred marginal till vad ett flygplan faktiskt kan frakta.

Det är alltså inte bara av säkerhetsskäl som bolagen så noga väger och räknar bagage. I stället handlar det om ekonomi: hur dina väskor ger mest extraklirr i kassan.
– Det är väldigt olika hur bolagen tar betalt för bagaget och det lägger vi oss inte i. Ryanair vill till exempel inte att vi ska ta med något bagage alls och då tar de betalt därefter, konstaterar Anders Lundblad, informationschef på Transportstyrelsen, som numera har översyn över luftfarten i Sverige.

Flygplansmodell avgör
Hur mycket bagage som faktiskt kan tas ombord beror på flygplansmodell, men också till exempel på hur sätena placeras i kabinen, förklarar Anders Lundblad. Ju fler resenärer, desto mindre packning kan lyfta med planet.
På SAS resor checkar genomsnittsresenären in 0,76 väskor. Det är färre än på charterresorna. Samtidigt är charterplanen ofta mer fullbokade. Fler personer, fler väskor per person på chartern, alltså. Å andra sidan är fler av passagerarna här kvinnor och barn, som i räknemodellerna har betydligt lägre vikt än de många männen på affärsresorna.

Vad landar det då på? Tja, medan många reguljärflyg låter 20 kilo incheckat bagage ingå i biljettpriset, vill charterbolagen ofta att även handbagaget ska ingå i de 20 kilona. Så finns ju ytterligare en typ av resa: med lågprisbolag. Där gäller det att kolla reglerna extra noga, minsta missförstånd lär kosta extra.

Inget incheckat ingår
På Ryanair ingår till exempel inget incheckat bagage i priset, varje väska innebär ett tillägg på biljettpriset. De sätter också gränsen för en väska vid 15 kilo och antal väskor ska noga meddelas på förhand. Bolaget tar också ut extraavgifter för tungt handbagage.

För något år sedan gick SAS ut med larmet att vi flygresenärer blivit mycket tyngre. Det visade sig, när den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA tittade på saken, att standarden fortfarande stämmer ganska väl med verkligheten.
– Jag tror att det kan ha betydelse att när man en gång i tiden gjorde beräkningarna var nog andelen män högre bland resenärerna, säger Anders Lundblad.

Så egentligen tar packar vi alltså för lite?
– Ja, på senare år har det blivit rätt vanligt att folk inte vill checka in något bagage alls, för att ta sig snabbt från flygplatsen. Då tar folk i stället in för mycket i kabinen. Det försöker bolagen lösa på olika sätt, mäter och väger handbagaget vid incheckningen.

Hawaiiskjortor och skidoveraller – packningen är en viktig bit av resandet. För den som flyger är det inte bara din egen trivsel det handlar om. Både flygbolag och myndigheter vill titta djupt ner i din väska. Allt sedan 11-septemberattackerna har reglerna för vad man får ta med särskilt i handbagaget ändrats många gånger om av säkerhetsskäl.

Det har gällt vätskor, vassa föremål och elektronik. Det kan alltså vara värt att kolla en extra gång med den du köpt resan av, vad som faktiskt gäller. Så slipper du förhoppningsvis stå på flygplatsterminalen och packa om i panik, med svettpärlor i pannan och lång, irriterad kö bakom ryggen.

Text: Maria Wiberg

Flygbolag

Ingår incheckning av bagage?

Tillåten fri vikt, incheckat bagage (kg)

Antal fria incheckade väskor

Kostnad för ordinarie incheckade väskor (t o r)

Straffavgift övervikt (enkelresa)

SAS

 Ja

20 kg (23 t USA)

Ingen begränsn, 2 till USA 

0

60 kr/kg inrikes, 105-700 kg utrik

British Airways

Ja

23 kg

1

0

Från 330 kr per väska

Ryanair

Nej

0

0

Väska 1 (15 kg) ca 150 kr, väska 2 (15 kg) ca 350 kr

ca 200 kr/kg

Norwegian

Nej / Ja, vid dyrare klass

0***

0

130 kr/väska, max 2 st

70 kr/kg

Fritidsresor*

Ja

20 kg inkl handbagage

Uppgift saknas

0

900 kr för 10 kg (300 kr vid förbokn)

Ving**

Ja

ca 20 kg inkl. handbagage

Uppgift saknas

0

Uppgift saknas

* Varierar med flygbolag, här TuiFlyNordic.
** Varierar med flygbolag, här vad Ving själva anger som standard.
*** Det går att köpa en dyrare biljettklass hos Norwegian och då ingår incheckning av bagage.

Handbagage

Kostnad golfbag, specialbagage (t o r)

Övrigt

8 kg, 1 bagage

 450-900 kr

 

1 väska + 1 datorväska/handväska

Gratis om ingår i ordinarie bagage, annars som övervikt

Du kan betala för upp till 10 extra väskor

10 kg, 1 bagage

ca 800 kr

Bagagemängd ska ha meddelats flygbolaget senast 4 timmar innan avgång, avvikelser debiteras extra. Extra avgifter vid fler handbagage.

10 kg, 1 bagage

Uppgift saknas

Bagagemängd ska ha meddelats flygbolaget före resan, avvikelse debiteras extra.

5 kg, 1 bagage

800 kr om förbeställt

 

5 kg, 1 bagage***

Från 600 kr – beroende på bolag

 

*** Det går att köpa en dyrare biljettklass hos Norwegian och då ingår incheckning av bagage.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas