Ragnar har tippat sedan 1934
Ragnar Strömberg går igenom ännu en stryktipskupong. Foto Svenska Spel
Reportage | spel

Ragnar har tippat sedan 1934

När stryktipset lanserades i oktober 1934 provade en 13-årig Ragnar Strömberg det. 88 år senare tippar den numera 100-årige Ragnar Strömberg fortfarande.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-03-18

– 13 rätt har jag haft två gånger men det har blivit dåligt med utdelningen då, första gången fick jag 20 000 kronor och andra gången lite över 10 000 kronor. Förra veckan fick jag nio rätt men det brukar bli mest åtta rätt, säger Ragnar Strömberg till Svenska Spels hemsida.

Ragnar Strömberg växte upp på en gård utanför Vretstorp i Hallsbergs kommun. Familjen sålde bland annat mjölk och det var när Ragnar gick till grannen ”Hanna i Hästafallet” för att sälja mjölk som hon tipsade om det nya spelet stryktipset och tyckte att Ragnar borde prova det.

– Hon lärde mig och sa hur jag skulle göra, sen dess har jag hållit på, berättar han.

På den tiden skulle tipparna stryka de lag de inte trodde på, därav namnet stryktipset. Då kostade en rad 25 öre. Ragnar läste på så gott han kunde om de engelska lagen och även fast han inte talar engelska har han lärt sig en del om landet, städerna och lagen.

Tippade med sin bror i 70 år

Han började tippa tillsammans med sin elva år yngre bror Harald när denne fyllde 14 år. Det fortsatte de med tills Harald gick bort för sex år sedan.

– Vi tippade i många, många år. 70 år tror jag det blev. Ibland tippade vi var och en för sig, och ibland tippade vi tillsammans.

De brukade tippa för mellan 24 och 64 kronor och det har Harald fortsatt med. Radpriset är numera en krona.

Tipsextra-premiären det största

Den största händelsen i Ragnars tipparliv var när Tipsextra började sändas 29 november 1969. I juli samma år hade man även utökat till 13 matcher på stryktipset.

Äntligen fick Ragnar se de engelska lagen på tv.

– Då fick man inte störa, då satt han med sin kupong, jag och mamma brukade komma in med kaffe och bullar, berättar Sophie.

Saknar dansen

När Ragnar fyllde 100 år i oktober fick han brev från kungen och dåvarande statsministern Stefan Löfven. Han uppvaktades även av Hallsbergs kommun.

Han har varit verksam inom skogsindustrin, metallindustrin och inom politiken och det han saknar mest nu är dansen.

– Jag har dansat med tusentals kvinnor. Jag har hållit på i så många år. Men nu har det varit uppehåll i två år på grund av pandemin, säger Ragnar till Svenska Spel.

Lämnar in senast en timme innan

Ragnar bor ensam i sitt hus. Den enda hjälp han får är att dottern Sophie dammsuger på fredagar och att svärsonen Sven klipper gräset på somrarna.

Och i morgon är det lördag. Då vet vi vad Ragnar Strömberg gör. Lämnar in stryktipset senast en timme före avspark efter att ha hämtat kuponger tidigare i veckan och läst om lagen i Nerikes Allehanda. Tidigare var det Örebro-Kuriren som gällde.

Sedan ringer dottern Sophie på kvällen och läser upp den rätta raden efter att radion och text-tv slutat att redovisa stryktipsets resultat.

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2022-03-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas