Res till Marseille – världens mötesplats
Foto Ingrid Wikholm
Reportage | WEEKENDRESA

Res till Marseille – världens mötesplats

I Marseille är himlen nästan alltid blå. Fiskmåsarna skränar och bilarna bullrar. Lukten från färsk fisk blandas med doften från apelsinblomsvatten. Fina gatan ligger bara några kvarter från ruffiga gatan och man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet.

Publicerad 2013-05-31

Marseille, Frankrikes andra stad, har inte lika många sevärdheter som Paris men är desto rikare på upplevelser, dofter, färger och sol. Marseille med sitt medelhavsklimat har 300 soldagar per år och vattnet blir aldrig kallare än 12 grader.
Prisläget i Marseille är betydligt lägre än i huvudstaden, vilket turisterna upptäckt, fyra miljoner hittar hit varje år. De kommer med lågprisflyg, snabbtåg eller kryssningsfartyg.
Medan turisterna blir allt fler blir Marseilles fasta invånare allt färre. Idag bor här 779 700 invånare, inklusive förorter 1,6 miljoner. Då och då dyker det upp siffror på att det i själva verket är Lyon som är Frankrikes andra stad.

Marseille grundades redan 599 f Kr. I tusentals år har man suttit runt hamnen och berättat fiskehistorier, druckit vin, spottat olivkärnor och blickat ut över Medelhavet. Hamnen har varit stadens hjärta i alla tider. Hit har laster från alla världens hörn kommit, men också pesten som på 1700-talet halverade Marseilles befolkning.
I Marseille blandas kulturer från Europa, Afrika och Asien vilket märks på gatan, på restauranger, på muséer och marknader. Författaren Alexandre Dumas myntade uttrycket »Marseille är världens mötesplats«. En modernare slogan är »Ingen är född Marseillais, det blir man«.

Marseille är överraskningarnas stad. Där man minst anar ligger en badstrand, resultatet av tunnelbanebygget. Jorden som grävdes upp användes till att anlägga stränder. Inom stadens gränser, från L´Estaque i norr till Goudes i söder, finns ett 20-tal stränder med rent vatten. Störst är Plage Prado med stora gröna ytor där ungdomar spelar fotboll och familjer slår sig ner framåt kvällen för att grilla och äta middag.
Bästa sättet att lära känna Marseille är att ströva omkring och insupa synintryck och dofter, slå sig ner på en uteservering och betrakta folklivet. Det är lätt att få kontakt med folk, du möts med ett leende och stor hjälpsamhet. Överallt ser du människor i alla åldrar. Visst finns det nattklubbar och diskotek där publiken är väldigt ung, men på barer och restauranger känner man sig aldrig för gammal.

På matsedeln finns ofta medelhavsmat med fisk, skaldjur och grönsaker. Men du hittar utan svårighet både afrikanska och asiatiska krogar. Du kan äta en enorm portion couscous med merguez för en billig penning (men du får sällan eller aldrig vin till maten på de små nord-afrikanska familjerestaurangerna.) De asiatiska restaurangerna ligger också tätt och där serveras alltid vin.
Den berömda bouillabaissen som en gång var fiskarfruarnas lågbudgetmiddag på dagens osålda fiskrester är idag rena lyxmaten och ska inte förväxlas med turistfällornas fisksoppa.

Elva skäl att se Marseille


1 Marseille är marknadernas stad. Vackrast är blomstermarknaden på Avenue du Prado, fredag förmiddag. Mest känd är fiskmarknaden vid Le Vieux Port, varje förmiddag på Quai des Belges.
Att fisken är nyfångad finns det ingen som helst tvekan om. Faktum är att jag själv önskar att den vore stendöd och inte så där sprittande färsk.
Roligast är marknaden vid La Plaine. Förmiddagar tisdag, torsdag och lördag. Prylar, kläder, skor, grönsaker – allt du behöver och lite till. Krävs en del tålamod för att göra fynd. Trångt.
Marknaden håller till på Place Jean Jaurès, i närheten av Cours Julien och Place Notre Dame du Mont. Här finns massor av restauranger, caféer och roliga små butiker. På Bar du Marché, 15 Place Notre Dame du Mont, kan du tillbringa hela dagen om du vill, med bra utsikt över folkvimlet. Öppnar 07.00 och stänger 02.00.
Ta metron till Notre Dame du Mont men passa på att gå nerför kullen längs Rue d’Aubagne när du är klar. Kryddbutikerna ligger tätt och säckarna med kikärter och couscous väller ut på trottoaren. För en kort stund tror du att du har hamnat i Marrakech.


2 Ta en promenad i de äldsta kvarteren, Le Panier, nära hamnen. Här kan man känna en fläkt av Neapel, barnen leker på torgen och tvätten hänger på tork längs husfasaderna. Smala gator och gränder, färgglada hus, backar och en och annan trappa. Ät stadens bästa pizza på »Chez Etienne«, en legendarisk restaurang.  Dagens rätt 10 euro, pizza mellan 7–12 euro. Stängt söndagar och måndagar. 43 Rue de Lorette.


3 Nöj dig inte med att se La Bonne Mére på håll. Utsikten är värt ett besök, men också själva kyrkan med alla votivtavlor. De är grupperade efter ämnesområden som sjukdomar, olyckor med bil, båt eller tåg och katastrofer av alla slag. Votivtavlorna täcker väggar och murar och fortsätter ut på toaletterna. Inne i kyrkan kan man hitta en tavla med förkolnade rester av en brandbil och med en text där brandmännen i Marseille tackar för hjälpen när de släckte en stor brand. På en annan tavla tackas madonnan av en cyklist som klarat Tour de France utan doping.


4 Det är enklare att gå nerför kullen där La Bonne Mère tronar än att gå uppför. Har man väl tagit sig upp (buss 80 eller turisttåget från hamnen) kan man ta sig ner mot havet till Vallon-des-Auffes till fots. Här hittar du en liten fiskeby i centrala Marseille med några av de bästa restaurangerna. Till exempel L’Epuisette, med meny mellan 60–90 euro. Stängt söndag och måndag, öppet 12–14, 19.30–22. 138 Rue du Vallon. Tillgängligt för rörelsehindrade.

5 För den som vill shoppa är det framför allt gatorna Rue de Rome och Rue St Féreol i centrum som gäller. Inredningsaffärerna ligger längs Rue Paradis.
För shopping som inte kräver särskilt god kondition är Centre Bourse perfekt. Här finns FNAC med böcker och musik, Habitat med möbler och husgeråd plus otaliga butiker med kläder och skor under samma tak. Kom ihåg att franska klädstorlekar är väldigt små.

6 Souvenirer? Självklart en Marseilletvål, den kända kuben som till stor del är gjord på olivolja. Finns bland annat hos Place aux huiles, där man också hittar olivolja, vinäger och burkar med typiska provensalska röror. Tvärs över gatan ligger La Compagnie de Provence som har ett tvättställ där kunderna kan pröva de olika tvålarna. Place Daviel i kanten av Le Panier.
Pastis är Marseillebornas favoritapéritif. Man ser den vita anisdrycken på varje bar före lunch och middag. Störst urval av pastis och absint hittar man på La maison du Pastis, 108 Quai du Port.


7 Trött på gator, asfalt och bilar? Dags för besök i Parc Borély med ett 1700-talsslott.
Den här stora parken på 17 hektar rymmer det mesta: botanisk trädgård, bouleplan, en sjö att ro i och hästkapplöpningsbana. Marseillebornas favoritpark ligger med utsikt över Medelhavet, nära stranden Prado. Ta metron till Rond Point du Prado och följ sedan Avenue du Parc Borély.


8 Ta en båttur! Vid gamla hamnen finns massor av utflyktsbåtar för kortare och längre turer. Kortaste båtfärden är den med »le ferry-boat«, den lilla färjan som går från hamnens ena kaj till den andra på drygt en minut. Lite längre är turen till Château d’If, tar cirka 20 min.
Det var här Alexander Dumas roman-figur greven av Monte Christo satt fängslad. I verkligheten har fortet hyst många politiska fångar.
Från hamnen går också båtar till Cassis, en pittoresk liten stad med badstrand och många restauranger runt hamnen, och till Calanquerna, de höga kalkstensklipporna som stupar ner i turkosblått vatten. Här kan man fotvandra och ägna sig åt bergsklättring, men för det krävs en viss vana.


9 Den som inte vill bli sjösjuk kan ta tåget för att se Marseilles omgivningar.
Från pampiga stationen Gare St-Charles går »Le petit train de la Côte bleue« längs kusten västerut förbi bland annat L’Estaque som en gång var alla konstnärers favoritställe. Här bodde Cézanne några perioder och Matisse, Renoir, Braque, Dufy och många fler lockades hit gång på gång.

10 La Cité Radieuse är ett av Le Courbuisiers mest kända hus, 280 Bd Michelet. Hela huskomplexet består av 17 våningar med över 300 lägenheter.
Tanken var att det skulle finnas affärer, daghem, restauranger och allt som behövdes för att man inte skulle behöva lämna sitt kvarter i onödan. Idag finns en museilägenhet och ett hotell med enkelrum från 68 euro till studio med havsutsikt från 135. www.hotelcourbuisier.com. Restaurangen Le ventre de l’architecte ligger på tredje våningen.
Gå in genom den vanliga entrén och ta hissen upp. Mycket anonymt och inget ställe man hittar av en slump.

11 Marseille har museer av olika slag, här finns bland annat ett modemuseum, ett fotbollsmuseum, museer som visar grekiska och romerska utgrävningar och en lång rad konstmuseer.
Några av de mest sevärda är Centre de la Vieille Charité, 2 Rue de la Charité i stadsdelen Le Panier. Här visas bland annat afrikansk konst och antika samlingar från Medelhavets kuster. Byggnaden ritades av Pierre Puget på 1600-talet.
Vill man se 1900-talskonst är Musée Cantini ett bra val. Här finns verk av Dufy, Miró, Giacometti, Dubuffet och många fler. 19 Rue Grignan.
Bra riktmärke för att hitta till MAC, Moderna museet, är skulptören Césars jättetumme som är placerad nära infarten. 69 Avenue d’Haïfa.

Text och foto: Ingrid Wikholm

SENIORGUIDE

RESA HIT: Bästa sättet är med flyg. Lågprisflyg under sommarhalvåret.

PRISLÄGE: Hotell och restauranger är billigare än i Sverige. Dubbelrum från cirka 500 kronor. Meny från cirka 100 kronor.

BÄSTA TIDEN: Trevligast är staden under vår och höst. Sommaren är mycket varm. Vintern blir sällan kallare än att man med lite tur kan äta lunch utomhus.

PASSAR FÖR: Marseille passar livsnjutare som gillar kultur, god mat, sport och natur, men som har god tolerans för skräp och graffiti.

SENIORTIPS: Det är blandade åldrar på de flesta caféer och restauranger. Mer än 23 procent av befolkningen är över 60 år. Restaurangerna håller strikta mattider, lunch 12–14, middag från 19.30. Det finns snabbmatställen för hungriga.

MISSA INTE: Staden är byggd på sju kullar med branta backar och trappor på oväntade ställen. Missa inte utsikten från kyrkan Notre-Dame de la Garde som ligger på den högsta kullen 154 m över havet.

TRANSPORT: Bra tunnelbana, nybyggt spårvagnsnät och många busslinjer.

VARNING FÖR: Kriminalitet? Ja, tyvärr, staden toppar statistiken i Frankrike vilket man har svårt att tro i den vänliga atmosfären. Onödigt att prassla med sedelbuntar eller gå hem ensam framåt nattkröken.

MER INFO: Turistbyrån finns på 4 La Canebière. Öppet alla dagar. Roligt utbud. Boka till exempel kurs i tillagning av bouillabaisse, fisk- och skaldjurssoppa. Guidade turer för rörelsehindrade och turer på teckenspråk.

www.marseille-tourisme.com

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas