Reportage

Torshälla-Berlin tur och retur

Publicerad 2010-04-30

Efter ankomsten till Berlin tog bussen oss till en väntande frukost på hotell Ambassadör.  Därefter en rundtur i Berlin med alla sevärdheter. Senare på eftermiddagen bar det av till Stasiarkivet för en rundvandring som avslutades med ”Stasi-kaffe” och kaka.

Stasiarkivet är idag ett museum med många föremål och foton att studera. Denna ”sjuka” tid är tack och lov förbi och man kan förundra sig hur den mänskliga hjärnan kan förtrycka en hel nation. Dagen avslutades med middag på hotellet.

Den 20/4 var en heldag i Potsdam planerad med besök på slottet Sanssouci, som Fredrik den store lät uppföra under 1700-talet. Vi besökte även slottet Cecilienhof där bland anadra Churchill, Truman och Stalin avgjorde Tysklands öde efter andra världskrigets slut.

21/4 gjorde vi en utflykt till ett naturreservat, Spreewald, beläget ett par timmar sydost om Berlin. I Spreewald bor en tysk minoritetsgrupp – sorberna. De har bevarat sitt språk, ett mellanting mellan polska och tjeckiska.

I Lûbbenau stannade vi för att med båtar ta oss ut i detta fantastiska landskap med 58 mil kanaler och vattenleder som skapats av naturen. 

Som ni ser på bilden förflyttade vi oss med hjälp av en gondoljär.

22/4 for vi på guidad utflykt i nya Berlin inklusive ett besök i det enda kvarvarande skyddsrummet sedan andra världskriget. De allierade sprängde de övriga för att eftervälden inte skulle se hur de allierade hade bombat befolkningen under kriget.

Vår guide berättade att Hitler redan 1930 hade börjat planera för krig och började bygga skyddsrum för befolkningen. Tyskland fick inte ha en större armé än 100.000 man men redan 1932 bröt Hitler avtalet som skrevs efter första världskriget.

Vi fick också lära oss att dessa skyddsrum inte var bombsäkra utan endast gav ett skydd mot splitter. Den enda bunker som var säker var Hitlers egen som låg fyra meter under marknivå.

Väggarna var målade med fosfor-färg så att man kunde hitta i skyddsrummet när strömmen bröts. Det fanns toaletter, läkarrum (där många barn föddes, som idag kan visa födelseattest), sovplatser och övriga utrymmen.

Efteråt kördes vi till tåget för hemresa. En helt fantastik upplevelse tyckte alla deltagarna som har Nya Resekompaniet i Eskilstuna att tacka för denna välplanerade resa.

Birgitta Strindevall
SPF Torshälla

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas