Upptäck Norrbotten!
Spahotellet Arctic Bath är byggt på pontoner på Luleälven. Arkitekturen ska föra tankarna till tiden då älven var en viktig plats för att flotta timmer.
Reportage | Resa

Upptäck Norrbotten!

Norrsken, kallbad och hundspann. Vita vidder och spektakulära boenden. Det är bara några av alla anledningar att resa norrut.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-02-02

Vi far iväg med ett ryck in i skogen. Framför mig har jag fem ivriga alaskan huskies, bakom mig hundspannsföraren Jeremias Kinnunen-Levy som dirigerar sina hundar med van hand. Släden kränger fram över den kuperade skogsstigen och midvinterkylan biter i kinderna. Snart kommer vi ut på en myr och kan njuta av mjuk snö och ett bländande vitt landskap.
Ute på en snötäckt sjö bromsar Jeremias in och ger hundarna en välförtjänt paus.
– Så länge hundarna får bra mat och vila kan de springa nio mil på en dag. Men man kan aldrig tvinga dem att springa, vi brukar köra max tre mil om dagen, säger han medan hundarna rullar sig i snön.
Vi befinner oss i utkanten av byn Ängesträsk i Norrbotten, drygt fem mil norr om Boden. Här driver Jeremias hundspannsföretaget Northern Soul Journeys tillsammans med sambon Hannah Kinnunen-Levy. Han är från Kalix, hon från Connecticut i USA. De möttes på en camp utanför Pajala och insåg att de båda närde en dröm om ett liv nära både djur och natur.

På Arctic Bath finns både isvak och värmande bastu.

 

– Vi vill vara ute så mycket som möjligt och älskar att vara med våra hundar. Om vi kan dela vår livsstil med våra gäster och hjälpa andra att komma ut i naturen är vi nöjda, säger Jeremias innan han släpper på bromsen på nytt.
Hundspann är bara en av alla aktiviteter som lockar turister till den här delen av Sverige så här års. I utbudet finns exempelvis isfiske, norrskensspaning, skidåkning, snöskovandring och upplevelser med fokus på samisk kultur. Men här finns också flera boenden som fungerar som reseanledningar i sig – och som har satt Norrbotten på den internationella turistkartan. Till pionjärerna hör Ishotellet i Jukkasjärvi och Treehotel i Harads.
Det senare ligger gömt i skogen mellan Boden och Jokkmokk och lockar med sju arkitektritade trädhus mellan talltopparna. Hotellets grundare Britta Jonsson Lindvall visar mig runt i skogen, bland spektakulära rum som Fågelboet, Spegelkuben och Sjunde rummet. Det senare har stora panoramafönster med vidunderlig utsikt mot Lule älv och takfönster i sovrummen – som gjort för norrskensspaning.

Vi vill vara ute så mycket som möjligt och älskar att vara med våra hundar.

Att åka hundspann är en upplevelse som ger kunskap om både djur, natur och människorna som lever med draghundarna.

 

Sedan fortsätter vi till Brittas pensionat, det gula, k-märkta trähuset som startade hela verksamheten.
Här serveras frukost, lunch och middag i ombonad 1930-50-talsmiljö. På väggarna hänger broderade bonader och affischer från svunna tider. Matsalen är dekorerad med en diger samling gräddsnipor och i badrummet hänger baddräkter från 1950-talet över schackrutigt golv. Bredvid matsalen sprakar en öppen brasa och en trappa upp väntar charmiga pensionatsrum med teakmöbler och originaltapeter.

I dag vill turisterna lära sig något när de reser och vi har enorma kunskaper här i byn.

Det mesta av inredningen har Britta fått till skänks eller köpt begagnat. Hon gick i pension 2017, men äger fortfarande hotellet tillsammans med maken Kent Lindvall och har därför inte släppt verksamheten helt. Dessutom är hon engagerad i flera olika projekt för att utveckla traktens besöksnäring.
– Harads har blivit en mikrodestination, säger Britta. Det händer mycket här, från Luleå till Jokkmokk, och vi arbetar för att profilera oss tillsammans.
Det senaste projektet handlar om att göra Harads och Lule älvdal till en av världens mest hållbara destinationer för så kallad high end-turism. Målet är bland annat att skapa lösningar för att klimatkompensera gästernas resor, göra traktens boenden mer klimatsmarta och att utveckla nya reseanledningar inom exempelvis kulturturism.
– I dag vill turisterna lära sig något när de reser och vi har enorma kunskaper här i byn. Tänk om gästerna skulle kunna hyra en bybo en dag – eller tvärtom? Många turister vill vara med och bidra.
Sedan Treehotel startade för tolv år sedan har flera aktivitetsföretag etablerats i området, samtidigt som lilla Harads har utvecklats till en by som lever och frodas i en tid när många andra byar kämpar för sin överlevnad.

Spegelkuben är ett av sju arkitektritade trädhus på Treehotel i Harads.

Seniorguide

Resa dit och runt: Nattåg till Luleå, och vidare med buss eller hyrbil. Kollektivtrafiken är begränsad, enklast är att ta sig runt med bil.
Bästa tiden: december – mars.

Boende

  • Arctic Bath: Spektakulärt lyxhotell som flyter på Luleälven i Harads. Sex stugor på land och sex mindre på vattnet. Spa och gourmetrestaurang. arcticbath.se
  • Treehotel: Harads mest kända turistmagnet lockar med arkitektritade trädhus, men också enklare och mer överkomliga rum i det trivsamma pensionatet. treehotel.se
  • The Outpost och Blombergs Guesthouse: Arctic Getaways har flera boenden i området, bland annat The Outpost i en gammal lanthandel i byn Mårdsel och nyöppnade Blombergs Guesthouse med tre rum i en före detta affär i Gunnarsbyn.
    www.arcticgetaways.com
  • Aurora Safari Camp: Glamping med tre kaminuppvärmda canvastält och två träkåtor med glastak. Här finns även en bastu på isen och isvak.
    www.aurorasafaricamp.om
  • Sörbyn Lodge: Boendeanläggning vid Sörbyparken i Råne älvdal. Välj mellan enkla men trivsamma hotellrum eller en egen timmerstuga. Här finns bastu, skidspår och goda fiskemöjligheter. sorbyn.se
  •  STF Jokkmokk Snesudden Eco-lodge 
    Avskalat ekoboende med timmerstugor och två bastur omgivna av sjöar och skog. Inget rinnande vatten eller el.
    www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-jokkmokk-snedsudden-eco-lodge/

Dölj faktaruta

Ett annat hotell i byn som har blivit en ny turistattraktion är Arctic Bath, ett exklusivt spahotell byggt på pontoner i Luleälven. Huvudbyggnaden är formad som en rund munk, med en isvak i mitten och ett tak täckt av timmerstockar som ser ut att ha landat huller om buller likt ett gigantiskt plockepinn. Det gör hotellet ovanligt fotogeniskt, men det är också en påminnelse om epoken då älven användes för att flotta timmer till kusten.
Arctic Bath är långtifrån det enda unika boendet som har ploppat upp i norra Sverige de senaste åren. Här finns numera flera småskaliga boenden som – tillsammans med den oförstörda naturen – lockar långväga besökare. Logger’s Lodge, Arctic Retreat och The Outpost är tre andra exempel. Det senare består av fem nyrenoverade dubbelrum i en före detta lanthandel vid vägens ände i Mårdsel, en by med fyra invånare.

Aurora Safari Camp är en arktisk glamping med stora chanser att se norrsken. (Th) Hotellrum i vinterskrud.

 

I morse såg vi lospår i snön.

Entreprenörerna bakom det heter Fredrik Broman och Jonas Gejke, och de möttes när de jobbade med safariturism i Kenya. I dag driver de flera boenden i området, bland annat nystartade Blombergs Guesthouse i en övergiven gammal affär i Gunnarsbyn och Aurora Safari Camp, en safariinspirerad arktisk glamping på en udde vid Råne älv, långt från bilvägar och ljusföroreningar.
Vi tar oss dit som sig bör – med snöskoter. Fredrik tar täten genom skogen, ut på den frusna älven. Vi stänger av motorerna och kliver av skotrarna för att ta in tystnaden och vidderna.
– I morse såg vi lospår i snön, säger Fredrik. Man kan också få se älg, räv, varg, kungsörn, havsörn och björn här.
En stund senare parkerar vi skotrarna vid Aurora Safari Camp och möts av Jonas Gejke vid en sprakande eld där han rör om renskaven i stekhällen. En stund senare får vi den serverad med tunnbröd, riven västerbottenost och lingon-crème fraiche.

Treehotels restaurang präglas av genuin 1930-50-talsmiljö.

Bonustips

En arktisk trädgård: En annan ny, stor satsning som bygger på områdets unika natur är Midnattssolens trädgård, en arktisk trädgård som planeras i Jokkmokk. Ulf Nordfjell, en av Sveriges mest välrenommerade landskapsarkitekter, har anlitats för att rita trädgården, som har planerad öppning 2025.

Dölj faktaruta

Innan pandemin slog till riktade sig Johan och Fredrik nästan enbart mot utländska turister. Snö och arktisk kyla brukar inte vara lika effektivt lockbete för oss svenskar. Men i dag ser resandet helt annorlunda ut, svemestertrenden är förhoppningsvis här för att stanna och allt fler svenskar upptäcker att man inte behöver resa utomlands för att få uppleva äventyr och storslagen natur.

Arctic Bath har stugor både på land och på Luleälven.

 

– Att korsa polcirkeln är stort även för många svenskar, säger Fredrik. Det är också fint att promenera längs Råne älv, en 20 mil lång oexploaterad älv omgiven av vild skog, eller bara vara på en bastuflotte med en isvak utanför.
– Dessutom har vi nyligen startat norrskensturer med luftballong. Hur många har fått uppleva det?

Aurora Safari Camp erbjuder lugn och stillhet vid Råne älv.

Text och foto Annika Goldhammer

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-02-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas