Personligt | Ingvar Fridell

Riskkapitalbolag är en viktig politisk fråga

Redan i mars 2011 fanns stora artiklar i tidningarna som handlade om riskkapitalbolagens roll inom vården.

Publicerad 2011-12-05

En artikel (SvD 10/3) hade rubriken ”Riskkapitalister vårdar vinsten”, och där stod bland annat ”En halv miljard kommer regnande över ledningen”. En annan (SvD 11/3) hade rubriken ”Nolltaxerarna välfärdens nya herrar”, och i texten stod ”Skatteinbetalningen dalar när riskkapitalister tar över vård, skola och omsorg”.
Artiklarna visade alltså redan för åtta månader sedan att riskkapitalbolagen spelade en stor roll inom vårdsektorn, och att de kunnat skaffa sig jättevinster genom samröre med skatteparadis.

 

Riskkapitalbolag har fått verka ostört

När medierna i november avslöjade den vanvård som förekommit i det riskkapitalanknutna vårdbolaget Carema var det alltså åtta månader efter det att riskkapitalisternas vinster i vården hade blivit kända. Först nu har regeringen lovat att stoppa att bolag kan skaffa sig stora vinster genom att komma undan beskattning i Sverige. Men i en artikel (SvD Näringsliv 17/11) hävdas att ”Borg får svårt vässa skattelag”. Om regeringen omedelbart hade tagit itu med detta problem, hade nya regler kunnat gälla mycket tidigare än som nu är möjligt.

 

Den 16 november fanns en artikel på ledarsidan i Aftonbladet med rubriken ”Har Carema sponsrat M?”. Den visar att politiker kan ha ett medansvar för riskkapitalbolagens vanvård.

Frågan om riskkapitalbolagen har blivit en fråga av högsta politiska dignitet.

Ingvar Fridell

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas