Nyheter

”Politiker bär stort ansvar för skandalen”

Sveriges ende professor i riskkapital, Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm, kritiserar nu de politiker som varit med och upphandlat kontrakten med riskkapitalbolagen Carema och Attendo.

Publicerad 2011-11-17

– Jag tycker ett stort ansvar faller på politikerna. Jag tror många av de här initiativen att privatisera och släppa in privata ägare i vård och omsorg, vilket det å ena sidan finns ett bra argument för att göra, har gjorts väldigt lättvindigt och ofta ogenomtänkt, säger Per Strömberg till Ekot.

– Det har gjorts på ideologiska grunder och det ska gå väldigt fort. Politikerna har inte tänkt igenom konsekvenserna av det här ordentligt.

Annan sorts kunder
Riskkapitalägare, eller en effektiv privat ägare, försöker tjäna så mycket pengar som möjligt givet de regler som upphandlaren har satt upp. Är de regler uppsatta på ett sådant sätt att kvalitet inte är en viktig parameter kommer det att finnas en konflikt mellan vinst och kvalitet, konstaterar professor Strömberg.

Professor Per Strömberg menar vidare att ett skäl till att privatiseringarna inom äldreomsorgen i vissa fall misslyckats är att de gamla av naturliga skäl inte är aktiva kunder som säger ifrån. Detta i motsats till andra offentliga sektorer där privata investerare haft en positiv inverkan, menar han.

Svårt försvara egna intressen
– Om vi tar skolan till exempel, där jag skulle vilja påstå att riskkapitalägare förbättrat verksamheten. Man kan inte ta över en skola och skära ner på resurser och ta bort skolböcker, för då väljer föräldrarna en annan skola. Då tjänar man inga pengar, säger Per Strömberg.

– För gamla som kanske är dementa är det inte säkert att de kan se efter sina egna intressen på samma sätt.

Jan Arleij

jan.arleij@veteranen.se

Riskkapital dominerar i privata äldreboenden

Ungefär 17 000 personer bor i svenska äldreboenden som sköts av privata företag. Det är nästan en femtedel av äldreomsorgen.

Långt ifrån alla dessa privata företag ägs av riskkapitalbolag, men de två stora aktörerna – Carema och Attendo med tusentals kunder vardera – har denna ägandeform.

Källa: Ekot

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas