Nyheter | Vård

Därför debatteras riskkapital i äldrevården

I morgon fredag klockan 9.00 lyfter riksdagen frågan om riskkapitalbolag och skattefinansierad välfärd.

Publicerad 2012-02-02

En bakgrund till debatten är avslöjandena kring Caremas vanvård av äldre och kopplingen till den privata äldrevårdens krav på höga vinstmarginaler.

SPF kräver ansvar
SPF har vid flera tillfällen markerat det oacceptabla i situationen. I ett uttalande markerade förbundsstyrelsen starkt.
– Med goda skäl kritiseras ”giriga företagare” för nedskärningar och vinstmaximering, men faktum kvarstår att det är kommunpolitikerna som bär det slutliga ansvaret, framhöll SPF i ett uttalande som togs av förbundsstyrelsen i höstas.
– Värdighetsgarantin som införts räcker inte och nu måste Maria Larsson och regeringen ta initiativ till att tillämpa hela den Europeiska deklarationen om äldres rättigheter i svensk lag, så att inte Sverige hamnar på efterkälken i Europa.
Samtidigt varnar många, bland dem Vårdförbundet, för att det kommer fler vårdskandaler även på kommunalt drivna äldreboenden.

En från varje parti
Debatten i riksdagen hålls på initiativ av Socialdemokraterna. En företrädare för varje parti har rätt att delta. Företrädaren för Socialdemokraterna inleder och Moderaterna kommer att företrädas av finansminister Anders Borg (M).

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Följ debatten

Ett parti kan begära att riksdagen ska debattera en fråga som är aktuell, till exempel äldrevården eller skolan. Talmannen beslutar om och när debatten ska ske. Den minister i regeringen som ansvarar för frågan ska delta i debatten.

Debatten direktsänds i SVT Forum klockan 9-11 och via riksdagens webb-tv. Veteranen.se kommer att rapportera i realtid från debatten här.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas