SPF i het debatt om vårdskandalen
Foto Melker Dahlstrand.
Nyheter | Vård

SPF i het debatt om vårdskandalen

När riksdagen håller öppen utfrågning om äldreomsorgen den 15 december är SPFs ordförande Karl Erik Olsson på plats. Utfrågningen går att följa via SVT Forum och riksdagens webb-TV.

Publicerad 2011-12-08

Debatten om kvaliteten i äldreomsorgen har minst sagt hettat till under hösten, sedan flera exempel på vanvård i Caremas regi granskats hårt i medierna.

Hettan i diskussionen bottnar i tre olika frågor – hur vi ska definiera kvalitet, hur vi tar hand om våra äldre och ideologi:

• har vi verkligen accepterat att kvalitet inte definieras tydligare av kommuner eller i avtalen mellan kommuner och utförare, än att gamla får klara sig ensamma stora delar av natten och att personalen inte hinner med att byta blöjor i rimlig tid?
• hur kan det komma sig att vårdbolag kan leverera enorma vinster till sina ägare, men inte – i alltför många fall – levererar det man får betalt för: att vårda äldre med kvalitet och värdighet?
• blir slutsatsen av detta att privata bolag med vinstkrav inte ska tillåtas bedriva äldrevård som betalas med skattemedel?

Nyanser saknas

SPF anser att kommunerna måste bli bättre på att ställa krav när man gör sina upphandlingar.
Men förbundsledning och experter har också flera invändningar mot huvudfåran i debatten, som man befarar stressar och skrämmer många äldre i onödan:
• Carema får berättigad kritik, men mediabilden är alltför ensidig. Problem finns också i den offentligt drivna äldrevården. Det finns också exempel på god och uppskattad vård i Caremas regi.
• Det är inte utrett om vinsterna i vården delvis kan bero på att privat driven vård har lyckats genomföra effektiviseringar som den offentliga vården inte har gjort.
• Det är olyckligt om Caremadebatten leder till minskad valfrihet i vården. Det finns ett oupplösligt samband mellan valfrihet, inflytande och livskvalitet som äldrevården måste fortsätta att utveckla i stället för att backa bandet genom att stoppa privata aktörer i vården.

Alla på plats

Även PRO och Demensförbundet kommer att höras i riksdagen, liksom fackförbunden Svenska Kommunalarbetareförbundet och Vårdförbundet.
Branschen finns på plats i form av Vårdföretagarna och Famna (Riksorganisationen för vård och social omsorg utan vinstsyfte), men också Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Socialstyrelsen.
Experter och forskare finns också på plats.

Tre timmar

Utfrågningen pågår under tre timmar, med start klockan 9.00.
Den politiska inramningen markeras av socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) som inleder och Lena Hallengren (S), utskottets vice ordförande, som står för avslutningen.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Tre tunga experter

Under hearingen ska sakläget beskrivas av tre forskare.

  • Mats Thorslund, professor i socialgerontologi vid Karolinska Institutet
  • Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot omsorg vid Stockholms universitet
  • Yngve Gustafson, professor geriatrik vid Umeå universitet
Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas