Nyheter

Luddiga avtal kan ligga bakom vanvård

Kvalitetskraven är för dåligt angivna i avtal mellan kommuner och vårdgivare. Men nu finns förslag på förbättringar.

Publicerad 2011-12-07

Det är Demensförbundet som tillsammans med upphandlingsexperten Jannis Avramidis har arbetat fram ett förslag på hur man ska kunna komma ifrån dagens alltför otydliga skrivningar.
Förslag kallar man ”Kravspecifikation för upphandling av personcentrerad vård och omsorg för demenssjuka” och är ett dokument på 80 sidor med noga specificerade poster som måste ingå ett vårdavtal.

Kort och luddigt
När Jannis Avramidis fann sin pappa vanvårdad på ett boende valde han att granska vådavtalet mellan kommun och utförare.
– Det var på tio sidor och väldigt luddigt formulerat. När det gäller skrot eller CD-skivor så är avtalen ofta på flera hundra sidor, säger Jannis Avramidis till SVTs Rapport.
– Det står att vården ska vara god, bemanningen tillräcklig och kvalitén hög, men ingenstans finns det specificerat exakt vilka tjänster som ska levereras och hur kvalitén ska mätas. Man vet alltså inte vad det är man har köpt och hur man ska följa upp det man tror sig ha köpt.

SPF markerade också
Den senaste tidens vårdskandaler på äldreboenden beror många gånger på att kommunernas upphandlingsavtal med vårdgivare är för luddiga, anser Demensförbundet.
SPF markerade också nyligen att kommunernas ansvar är mycket stort.
– Kommunen måste vid upphandling lägga större vikt vid kvalitet och bemanning än på att spara pengar, skrev man i ett uttalande från förbundsstyrelsen.

Ska diskuteras
Enligt Demensförbundet har företrädare för riksdagens socialutskott med Mats Gerdau (M) i spetsen visat intresse för förslaget, och kommer att tau pp det till discussion med såväl Socialstyrelsen som med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas