Porchetta på fläskkarré med smörfrästa äpplen
Mat | Recept | recept

Porchetta på fläskkarré med smörfrästa äpplen

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-12-07

Inte så väldans långt ifrån en julskinka men ändå lite festligare, lite smakrikare och inte så farligt mycket krångligare. Äpplen och fläskkött är en ypperlig smakkombination och gör man sin porchetta på fläskkarré kommer man lite enklare och billigare undan än den mer klassiska fläsksidan. En bra rätt om man inte är så många vid festbordet. Variera kryddningen och lägg gärna till citronzest och pinjenötter om du vill. Man kan också byta äppelcider mot en god julöl om man vill. Det enda man inte ska ändra på är långsam tillagning och noggrannhet med innertemperatur, resten är svårt att misslyckas med!

6 – 8 portioner
ca 1 kg fläskkarré i hel bit
2 tsk fänkålsfrön
2 msk grovsalt
1 tsk svartpepparkorn
4 vitlöksklyftor
1 dl finhackade färska örter, till exempel rosmarin, salvia och timjan
2 msk olivolja
2 msk smör
2 dl torr äppelcider

1 Karrén behöver skäras ut till en tunnare skiva för att kunna rullas. Lägg karrén på skärbrädan. Skär ett snitt från sidan längs med så du får en flik på ca 1,5 cm. Skär inte hela vägen utan se till att köttet hänger ihop. Vänd karrén och gör samma sak men från andra hållet så att du kan vika ut flikarna till ett sammanhängande stycke.
2 Mortla fänkålsfrön, grovsalt och pepparkorn. Gnid in köttet runt om med kryddblandningen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 30 minuter, men gärna över natten.
3 Hacka örter och vitlök. Bred ut alltihop på karrén och rulla sedan ihop den från kortsidan så tajt du bara kan. Knyt ihop rullen så hårt du kan med steksnöre. Gör öglor och dra åt.
4 Sätt ugnen på 150 grader.
5 Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna och stek karrén runt om så den får färg.
6 Lägg den i en ugnsfast form. Häll på äppelcider runt om och tillaga rullen i 2 timmar eller tills den har en innertemperatur på 73 grader. Ös då och då med stekskyn.
7 Ta ut köttet och låt vila inlindat i bakplåtspapper innan du skär det i skivor.

SMÖRFRÄSTA ÄPPLEN
6 äpplen, gärna Aroma eller Ingrid Marie
50 grönkål
50 g smör

1 Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
2 Repa grönkålen.
3 Smält smöret. Lägg i äpplen och grönkål och fräs i 5 – 10 minuter tills äpplena mjuknar något utan att falla sönder.
4 Servera till din porchetta.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-12-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas