Åsikter | Tore Bryneholt

Snart har vi löneinflationen här!

Ännu en förlust för pensionärerna, anser insändaren.

Publicerad 2014-05-07

Vi sitter nu på första parkett och skådar hur lönebuden haglar över lärarna. Efter år av negligering av lärarstatusen och ett tillbakahållande av löneutvecklingen, kastar sig partierna nu över lärarkollektivet och bjuder över varandra. Något parti vill höja lönerna markant och generellt, andra partier vill punkthöja lönerna för vissa lärare – de som har det extra jobbigt, många invandrare, stökiga elever och liknande.

Lärarfacken kan nu sitta i godan ro och inkassera “lön för mödan” och måste vara helnöjda. Tänka sig… ett fack som får löneökningar utan sedvanliga förhandlingar. Vilken unik situation… och på åskådarplats finns hela den fackliga rörelsen och väntar in “lärarnas kraftiga lönelyft”.

För det är inte enbart lärarna som ligger risigt till i löneligan. Snart har vi poliserna, sjukhuspersonalen, äldrevården på banan. Därefter följer hela kopplet av fack som också vill sleva i sig från grytan. Och så är lönegaloppen igång.

Allt detta kommer trots att jobbskatteavdragen har haglat över det arbetande folket. Ty den fackliga världen har egna måttstockar och en är den dolda lönestegen, där varje yrkesgrupp har sin pinne. Ingen får kliva förbi eller tränga sig före, för då börjar medlemmarna mullra och kritisera sitt fack för passivitet – och det duger inte! Så respektavstånden mellan de olika yrkesgrupperna får inte ändras. I så fall sker en snar korrigering och så är löneinflationen i gång!

Hela denna lönegalopp visar på det vådliga i att låta sund löneutveckling stå tillbaka i “åravis”, för att sedan släppa taget. Det är precis som att missköta ett underhåll och skjuta det på framtiden – det blir bara värre = dyrare!
En förlorare bli pensionärerna – igen! Ty inflationen parad med högre skatt på pensionen – ökar orättvisan. Mindre i pensionärsbörsen!

Tore Bryneholt

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas