Tyck! | Monica Ulfhielm

Är SPF Seniorerna inte välkomna som utställare på Food&Winemässan?

Varför får inte vi tala om näringsriktig mat, måltidsupplevelsen och dela ut kokböcker på en matmässa där andra utställare erbjuder massage och kakelugnar? undrar Stockholmsdistriktets ordförande.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-10-23

sten 2016 deltog SPF Seniorerna för första gången på Food&Winemässan. Vi ville synas och höras bland yngre aktiva seniorer, som inte i första hand attraheras av det traditionella föreningslivet. Vi konstaterade att vår målgrupp fanns bland besökarna. Budskapet var att betona vikten av näringsriktig mat då äldre oftast äter små portioner. Undernäring blir då bland äldre en risk och har observerats av socialstyrelsen. Framför allt vikten av att måltiden blir en helhetsupplevelse inklusive en fin dukning och god dryck. Vi delade ut informationsmaterial från förbundet och en minikokbok för det lilla hushållet. Slutligen fanns representant för White Guide på plats. White Guide delar ut pris till Sveriges bästa mat på äldreboenden. Leif Mannerström är en av eldsjälarna för att äldre ska kunna erbjudas god mat och också initiativtagare till det digitala nyhetsbrevet Goda Vänner, som erbjuds SPF Seniorerna gratis.

Budskapet var att betona vikten av näringsriktig mat

Redan nu i somras när vi kontaktade arrangören för en intresseanmälan noterade vi att vi inte var välkomna. Bland annat fick vi beskedet ”vi kommer endast ha mat och dryckesrelaterade produkter på mässan, dvs upplägget ni hade senast i montern kommer inte att kunna vara med.” Före sommaren hade vi underhandskontakter med Leif Mannerström för ett eventuellt deltagande, vilket han i princip var positiv till med reservation för ev. TV-inspelningar under den aktuella perioden. Vår idé var att han skulle hålla ett anförande på stora scenen och sedan följa med till vår monter och svara på frågor. I september kontaktade vi åter arrangören för att få uppgifter om lediga tider på podiet för att därefter kontakta Leif. Därefter kom följande besked: ”Det finns ingen tid för Mannerström på scen och vi måste satsa på att få in fler med mat och dryck och kan därför inte ta in er i år. Beklagar detta, hoppas att ni kan hitta någon annan plattform där ni kan hitta nya medlemmar samt prata om er verksamhet”.

Vid en genomgång av årets utställare hittar vi tillverkare av chips och choklad, rengöringsprodukter, shoppingvagnar, kakelugnar liksom erbjudande om massage. Så vidare mat- och dryckesrelaterade är det väl inte?  Vi kan bara dra en slutsats och det är att seniorer inte är välkomna som utställare. I andra sammanhang kallar vi detta för åldersdiskriminering!

Monica Ulfhielm, ordförande SPF Seniorerna Stockholmsdistriktet

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-10-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas