Gör det lättare att boka tid för vaccination
Tyck! | debatt
Barbro Westerholm och Lina Nordquist.

Gör det lättare att boka tid för vaccination

Hur ska årsrika som inte har kontakt med hälso-och sjukvården och inte har hemtjänst få veta hur de kommer att kallas och hur de kan boka tid för vaccination? Det skriver Barbro Westerholm och Lina Nordquist i ett debattinlägg.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-26

I höstas, när det var aktuellt att vaccinera årsrika människor mot säsongsinfluensa, gick det på många håll inte att boka tid via telefon. Man hänvisades till att boka på nätet.

Även om allt fler årsrika har tillgång till dator så är det fortfarande många som saknar sådan eller helt enkelt saknar kunskap. En del av dem blev hänvisade till att gå till biblioteket och få hjälp med datorbokning där men då var, precis som nu, många bibliotek stängda.

Andra rekommenderades att hitta någon i sin närhet för att få hjälp men inte heller det var lätt. Att ställa sig i kö till apoteket eller annat vaccinationsställe i ett köpcentrum och hålla avstånd var inte heller okomplicerat.

Det måste finnas enkla sätt för årsrika

Därför reser vi frågan i en pandemitid då det är så viktigt att alla vaccinerar sig för att samhället ska kunna återgå till det normala.

Hur ska årsrika som inte har kontakt med hälso-och sjukvården och inte har hemtjänst få veta hur de kommer att kallas och hur de kan boka tid för vaccination?

Regeringen bör säkra att alla årsrika på ett enkelt sätt ska kunna boka tid och smittsäkert få sin vaccination och bör därför ge lämplig myndighet i uppdrag att bistå med bland annat telefonbemanning och logistik. Det är inte rimligt att regioner ska behöva avsätta hårt pressad sjukvårdspersonal för att sköta rutinmässiga tidsbokningar när de så väl behövs för den kvalificerade sjukvården, men för årsrika är enkla bokningar och logistisk information avgörande.

Det måste helt enkelt finnas enkla sätt för årsrika att boka tid för vaccinering, så att de kan skydda sig själva och andra. Lösningen är enkel, men den brådskar. Handlingskraft och konstruktiva regeringsbeslut behövs nu mer än någonsin.

Barbro Westerholm, riksdagsledamot, äldrepolitisk talesperson (L)

Lina Nordquist, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas