Harare
Blogg

Harare

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-11-27

En behaglig resa genom genom Zimbabwe tar oss till Harare. Jag hade hört och läst den ena hårresande historien efter den andra om korrupta poliser och vägspärrar med hotande k-pist försedda militärer. Av detta ser vi inget. Har vi tur eller är ryktet överdrivet? Många döda kor finns dock längs vägarna. Vi frågar, och ja det är torkan och därmed brist på bete som gör att korna avlider. Vi köper frukt och grönsaker längs med vägen. Det är många säljare som viftar lockande med sina varor. Vi landar efter en lång resa i ett slitet och nergånget Harare.

Grönkål vid vägen
Typiska hus ute på landet

Jag går ner till köpcentrumet nära hotellet. Dagen innan såg vi en kö på drygt 100 bilar utanför macken. Idag finns ingen kö. Bensinen tog slut igår, ingen kö idag. Mackarna får tilldelning då och då, kanske enligt något mönster. Ryktet går, bilarna köar upp tidigt på morgonen, långt innan macken öppnar. När dagen har gått är bensinen slut på just den macken. Jag får via hotellet tag på två dunkar diesel som levereras till hotellet. Diesel är av någon anledning lättare att få tag på. Killarna som kommer med dieseln har en stor tunna på flaket. De häller upp dieseln i en plastspann och från den vidare ner i två mindre dieseldunkar. Ser att det hela inte är helt rent. Som väl är har jag en egen tratt med filter just för smutsig diesel. Tratten använder jag innan det hela åker ner i tanken.

Dieselmack 1
Dieselmack 2

Går vidare till den stora livsmedelsaffären “Pick n Pay”. Det är mörkt i affären. En del av kunderna har pannlampor för att kunna se varorna. Jag frågar om det går att handla och om det sen går att betala. “Yes, no problem”. Frågar igen, “check, double check and check again”. Rullar in med en vagn som jag sakta men säkert fyller med varor. Det finns gott om varor men jag ser att kyl- och frysarna inte fungerar. Det finns ingen el. Men varorna känns hyfsat kalla. När jag nästan är klar stänger affären. Avsaknad av el har definitivt omöjliggjort all typ av betalning och affären måste stänga. Man berättar att affären har reservgenerator men att bristen på drivmedel gjort att reservgeneratorn inte kan dras igång. Lämnar min shoppingvagn och går tomhänt tillbaka till hotellet. Irriterande för mig, vardagsliv för Harareborna.

Shopping i Harare
Sven Gruvstad
Publicerad 2019-11-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas