Behöver man spara som senior?
Ekonomi & Pension | Tema ekonomi
SPF-medlemmen Karin Sjöblom är en fena på att investera i aktier.

Behöver man spara som senior?

Lagom till Karin Sjöbloms 87-årsdag kom hennes bok Spara med glädje ut. Den handlar om att spara i aktier. Något Karin gjort nästan hela sitt liv.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-10-29

– Jo visst ska man spara som senior. Om du inte får någon allvarlig sjukdom eller blir påkörd av en bil kan du ha lika många år kvar som dem du jobbat när du går i pension, säger Karin Sjöblom.
Själv har hon arbetat som lärare i 43 år. Textil- och matematiklärare, en inte helt ovanlig kombination säger hon. Efter pensionen har hon i viss mån fortsatt att undervisa, eftersom hon bedriver studiecirklar inom Vuxenskolan i Växjö där hon lär ut hur man gör för att komma igång med aktier. På ett konkret sätt, deltagarna sitter med varsin dator och lär sig hur man gör när man köper och säljer.
– Det är både unga och äldre som går mina kurser. Många vet inte ens vad en aktie är när de kommer. Men de är nyfikna och tycker att det är roligt att lära sig. Det är ju så att det faktiskt också kan vara en rolig hobby att spara i aktier. Jag är med i en grupp sedan tio år tillbaka, vi träffas varje månad och har väldigt trevligt ihop, fikar och pratar. Vi satsar 300 kronor per person varje gång och vi är sju stycken. Det blir 2 100 kronor som vi köper aktier för varje månad. Det har vi gjort sen start och vi har över en miljon nu. Så det blir pengar, men man måste tänka långsiktigt. Man ska absolut inte tänka att man ska köpa en Porsche om ett halvår.

Att aktiesparande är en social verksamhet är ett stort plus, tycker hon. Man träffas och har alltid något att prata om och man blir mer intresserad av det som händer i världen.
–Det stimulerar intellektet, det behöver man också göra när man är äldre!
Karin fick upp intresset för aktier redan när hon var ung och fortfarande gick på gymnasiet. Hon fick då några aktier av sin pappa och började intressera sig för hur saker och ting gick till. På köpet lärde hon sig mycket om samhället.

Karin Sjöbloms bästa tips

  • Köp aktier du själv förstår, inte sådant du bara hört talas om men inte riktigt vet vad det är.
  • Tänk på samhällets utveckling, åt vilket håll pekar det? Jag tror att hållbarhet och teknik är bra att satsa på.
  • Låna aldrig pengar för att köpa aktier.
  • Tänk långsiktigt, i alla fall fem år. Kanske spara till en resa?
Dölj faktaruta

– Men man ska bara köpa aktier för pengar man har. Det tycker jag är en viktig regel eftersom det alltid finns en risk att också förlora pengar. Jag har alltid gjort så att jag gått efter vad jag ser i omvärlden och sedan funderat på åt vilket håll man tror att utvecklingen kommer att gå. Just nu tror jag till exempel att företag som satsar på hållbarhet är bra att satsa på. När jag frågar mitt barnbarn Isabella vad hon tycker jag ska köpa säger hon: ”bara det är hållbart, farmor”.
Karin betraktar det som händer runt omkring henne, läser en hel del tidningar förstås, och drar sina egna slutsatser efter det.
– Som en gång för några år sedan när jag noterade att alla skolbarn hade ryggsäckar istället för väskor och att de alla hade mobiler. Då gick jag hem och köpte aktier i Fjällräven och i Apple! Ett företag jag också köpte aktier i för flera år sedan och som har gått väldigt bra är Nibe. De gör värmepumpar till hus och det förstod jag ju också att man inte skulle fortsätta att värma hus med olja. Om man hänger med lite i vad som händer blir det roligt att pricka in vilka företag man tror på.

Karins favoritaktier

Nibe. De gör värmepumpar och är ett av de första hållbara företagen.
Vitec. Ett IT-bolag från Umeå som gör programvara till olika branscher.
Fenix Outdoor, inriktad på natur och friluftsliv, äger bland annat Fjällräven.

Dölj faktaruta

Fler och fler blir intresserade av att spara i aktier och det märks på Karins kurser också.
– Det som ökat mest är nog kvinnors intresse för aktier. Det har ju blivit så enkelt idag också, ett knapptryck bara för att köpa en aktie.
Men man ska inte bara spara och gneta. Lika viktigt är det att ha roligt för pengarna, poängterar Karin.
– Jag har gjort många roliga resor med barn och barnbarn för pengar jag sparat ihop med aktier. Det har gett fina minnen och dessutom har jag igen det nu när de hjälpt mig att handla och annat. Pengar ska användas också!

Spara till barnbarnen

  • Sätt igång ett månadssparande. Det kan räcka med 100 kronor i månaden. Det viktigaste är att det blir av.
  • Involvera barnen så fort de är tillräckligt gamla. Lär dem om sparande och investeringar, det kommer de att ha nytta av resten av livet.
  • Köp aktier i hållbara företag, det är trots allt barnens framtid det handlar om.
  • Karin skriver också varje dag på Aktiespararna i Växjös Facebook-sida.
Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-10-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas