Boende

Framtidens boende är redan här

Publicerad 2009-09-18

När kommunen planerade för ett nytt äldrecentrum var utgångspunkten enkel.
– Vi tänkte på hur vi själva vill ha det när vi blir äldre.
Grethe Bertilsson (M), ordförande för Individnämnden är stolt. Götene Äldrecenter har sedan invigningen i november 2008 imponerat på såväl ministrar som på fackliga ledare. Men inte minst är de boende och deras anhöriga nöjda med de ljusa, luftiga lokalerna som har både samlingssalar och kafé. Att alla lägenheter har egna badrum och jack för kabel-tv och bredband gör inte saken sämre.
Genom att både bygga om och bygga nytt har Götene nu ett samlat centrum med 40 boendeplatser för äldre, 32 för dementa och 12 för korttidsvård och rehabilitering. Ingen avdelning har fler än 10 boenden och den röda tråden mellan de olika enheterna är dels den sinnens trädgård som förbinder de olika huskropparna, dels den hemlika känslan.
Den genomsyrar alltifrån den egna bostaden till de gemensamma utrymmena. Köket, matplatsen och tv-hörnan har i flera bemärkelser blivit hjärtat i verksamheten.
– De ligger i mitten. I stället för att behöva gå i långa korridorer när man lämnar sin egen lägenhet ska man genast känna: här bor jag, säger Grethe Bertilsson.

Maten lagas på plats
Mildred Källström, 98 år, har varit med både före och efter ombyggnaden. Hon uppskattar speciellt att nu slippa dela toa, och att hon fått en klädkammare. Men varmast talar hon om maten:
– Den har blivit mycket bättre!
Den lagas på plats, från grunden. Varje enhet bestämmer själva sin matsedel, och i den mån de orkar hjälper de boende till.
– 30–40 procent av de äldres tid går till mat – då ska det vara så positivt som möjligt, säger Grethe Bertilsson.
Lösningen har inte ökat kostnaderna – timmar har omfördelats från storkök och tvättinrättningar till fler anställda på avdelningarna. Effekten av god och varierad kost har varit omedelbar.
– Vi har sett att de boende ökar i vikt och att de behöver färre mediciner.

Riktig fullträff
Tankarna på Götene Äldrecenter började spira redan 2001, och planerna tog sedan form i stort samförstånd mellan politiker, anställda och äldreföreningarna, som nu har sin självklara hemvist där.
De kommer för att hålla möten, fika och spela boule.
– Ju mer livaktig miljö, desto mer ger det även för dem som bara kan betrakta, säger Grethe Bertilsson.
Göran Arwidsson har suttit med i referensgruppen för SPFs räkning. Han tycker att Äldrecenter blivit en riktig fullträff:
– Jag skulle själv kunna trivas där. Det är säkert ett av de bästa tänkbara äldreboenden som finns i landet, säger han.

Text: Eva Ahlstrand Berkland

Avgifter:

100 kronor är insatsen för de boende. Avgiften betalas tillbaka av stiftelsen som Götene kommun har bildat med det egna bostadsbolaget och Riksbyggen, som erbjuder biståndsbeviljade bostäder med kooperativ hyresrätt. Hyran är max 5 000 kronor, plus kostnaden för mat och omsorg.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas