Boende

Här är det bäst att bo

Publicerad 2010-06-01

Varje år rankar tidningen Fokus Sveriges kommuner och i år har undersökningen växt. Tidigare 30 variabler har blivit 42 och undersökningen har dessutom delats upp i fyra underkategorier; Ung, Äldre, Familj och Jobb. Vinnarkommunen Habo, som hamnar högst upp både i totalrankningen och i Äldrekategorin är en ganska stor kommun med pendlingsavstånd till Jönköping och med goda kommunikationer till både Göteborg, Malmö och Stockholm.

Låg brottslighet, fler som föds än som dör, lång medellivslängd, få familjer med låga inkomster eller sjukpenning, få socialbidragstagare och låga ohälsotal är några av anledningarna till att Habo rankas som nummer ett i Sverige, enligt Fokus. Att det är nära till vattnet lyfter kommunen ytterligare.

Är man pensionär och sugen på att flytta på sig är det hit man ska flytta. Kommunen vinner även kategorin Äldre. Äldrevården i kommunen kännetecknas av hög kvalitet, de anställda har hög kompetens och många pensionärer väljer att arbeta vidare trots att de inte behöver, skriver Fokus.
Medellivslängden är hög, men samtidigt är medelåldern i kommunen låg, vilket innebär att det är relativt få som kommer att behöva omvårdnad, vilket i sin tur innebär att kostnaderna för äldrevården är låga.

I topp i kategorin Jobb hamnar kuststaden Lomma i västra Skåne. Ydre kommun är vinnare i kategorin Familj och i kategorin Ung hittar man Leksands kommun på förstaplatsen, enligt Fokus.

Text: Ylva Larsson

 

HÅLLER DU MED?

Kommentera artikeln!

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas