Seniorerna räddade ortens bankomat
Kerstin Persson, ordförande i SPF Seniorerna Tabergsdalen, är mycket nöjd med att bankomaten är tillbaka i centrum. Liksom många andra!
Ekonomi | medlemskraft

Seniorerna räddade ortens bankomat

Det lönar sig att protestera. Med starka argument och smart strategi lyckades SPF Seniorerna i Norrahammar fixa en ny bankomat.

Jan Arleij
Publicerad 2024-04-25

Utan förvarning stängde storbankerna ner den enda bankomaten i Norrahammar. 4 000 invånare kunde bara konstatera faktum. Julhandeln stundade och kvar på torget stod förvånade seniorer och lokala politiker med långa ansikten. Ingen förklaring, bara en masonitskiva framför det svarta hålet i väggen på Postgatan.
Men SPF Seniorerna Tabergsdalen omvandlade snabbt sin besvikelse till konstruktiv upprördhet.
– Vi informerade om vad som skett på vår hemsida, berättar föreningens ordförande Kerstin Persson. Vi fick också flera insändare publicerade i Jönköpingsposten och fick i gång en debatt.

Bland annat pekade man på det märkliga i att ta bort en bankomat som var så bra placerad – ett stenkast från vårdcentral, apotek och livsmedelsbutik. I närheten ligger också ett äldreboende och ett trygghetsboende. Dessutom: butik, pizzeria, familjecentral, bibliotek och kyrklig verksamhet.
Men inte längre någon bankomat.
Regeringen kom i samma veva med ett argument som Tabergsdalens seniorer kunde använda. Den 12 januari tillsatte nämligen finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) en utredning om kontanterna i samhället. Den 31 december ska utredningen vara klar.

Ann-Christine Borg.

– Vi behöver skyndsamt se över möjligheten att betala kontant för vissa varor inte minst med tanke på att det finns grupper som av olika skäl har svårt att använda digitala betalningssätt, sa ministern och la till hur viktig frågan är utifrån ett beredskapsperspektiv.
Seniorerna fick också stöd från lokala politiker och företrädare för Länsstyrelsen, och Jönköpingsposten lyfte frågan på ledarplats.
– Det kändes viktigt och glädjande att fler engagerade sig. Hade vi stått ensamma hade vi kanske resignerat även om vi planerade för en namninsamling.
Också församlingens kyrkoherde Ann-Christine Borg engagerade sig och skrev brev till Bankomat AB.
”Man kan tycka att de medborgare som drabbats av denna förlust av bankomat på orten är lika viktiga bankkunder som andra”, och hon fortsatte:
”I Norrahammar finns flera aktiva föreningar och ett starkt engagemang för samhällsutveckling som borde beaktas innan det genomförs förändringar av samhällsservicen. Mot denna bakgrund förväntar vi oss att ansvariga för borttagandet av bankomaten i Norrahammar, omprövar sitt beslut och att bankomaten åter kommer till samhället.”

– Det där kändes förstås väldigt bra. Allt stöd från olika håll bidrog till att Bankomat AB klev fram och åtminstone försökte förklara sitt agerande, berättar Kerstin Persson.
Storbankernas bolag Bankomat AB svarade i en insändare att för få uttag låg bakom stängningen. Samt bolagets uppfattning att det finns andra automater i området. Men till närmaste bankomat i Taberg är det en halv mil. Så skulle exempelvis mataffärens system slås ut krävs det för alla kontantburna att ta sig till Taberg eller till Jönköping. Bankomats svar kom därför snarare att elda på debatten ytterligare.
Frågan tar då en överraskande vändning. Företaget Noka som driver Kontanten Uttagsautomater har uppfattat diskussionen i det lilla samhället.
– Vi har sett att det verkar vara en efterfrågan så vi gör ett försök och hoppas att det ska göras tillräckligt många uttag, förklarar försäljningschefen Marcus Liljeblad för lika förvånade som glada SPF-seniorer.
Den nya uttagsautomaten öppnade i början av februari.
– Det kändes som en seger för oss. Många medlemmar har också uttryckt stor tillfredsställelse och tacksamhet över att vi gjorde motstånd. Hela historien har stärkt vår förening, säger Kerstin Persson.
– Hoppas vi kan inspirera andra föreningar på orter ute i landet som kanske blir av med den enda bankomat man har. Här i Norrahammar hände det från den ena dagen till den andra.

Helena Liljegren.

Helena Liljegren på Länsstyrelsen i Jönköpings län följer noga utvecklingen på betaltjänstmarknaden.
– Det är fantastiskt att Norrahammar får en ny uttagsautomat! Vilka resultat man kan nå genom engagemang, i detta fall särskilt från SPF Seniorerna.
När uttagsautomater avvecklas får länsstyrelserna vetskap om det först genom media, röster från länsinvånare eller mot slutet av året när man följer upp statistik för länet.
Hon är kritisk till hur Bankomat AB bara bommade igen utan förklaring.

– Information i ett tidigare skede om en avveckling skulle ha bidragit till att vi hade kunnat se över lösningar på orten och stämma av vilka grupper som är beroende av uttagsautomaten, säger Helena Liljegren och betonar att hon med spänning kommer att följa regeringens utredning av möjligheterna att betala med kontanter.
Kerstin Persson säger att hon hoppas på en fortsatt bibehållen servicenivå i Tabergsådalen, även om hon ”bara bor en mil från Jönköping”.
– Men varför ska vi behöva förlora vår service här där vi bor? Om man börjar plocka bort det ena så försvinner snart också det andra. Att kämpa för en bankomat handlar också om den lilla ortens rätt till samhällsservice i ett bredare perspektiv, säger Kerstin Persson och tillägger:
– Nu gäller det att använda bankomaten också! Om den inte används tillräckligt kommer den att försvinna.

Bankomat AB

Har automater på cirka 600 orter.
Ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank med Sparbankerna.

Kontanten

Kontanten uttagsautomater är Sveriges näst största aktör inom uttagsautomater. Har automater på cirka 470 orter och ägs av Avarn Security group

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-04-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas