”Har inga planer på att sluta”
Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Jobba | Jobba efter 65

”Har inga planer på att sluta”

För tre år sedan Ulla Rannemo fyllde 65. Då hade hon inte en tanke på att sluta jobba. Det har hon inte idag heller, 68 fyllda. Jobbet ger en struktur i tillvaron hon inte vill vara utan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-11-30

 Jag tycker det är roligt att jobba och det har jag alltid gjort. Jag har jobbat hela mitt liv, mest med IT-support och ett tag också som undersköterska. Det är inte långa perioder jag varit ifrån jobbet, jag var knappt ens mammaledig när barnen var små, inte länge i alla fall.
Idag svarar Ulla i telefon på SPF Seniorernas förbundskansli. Främst är det tänkt att frågorna ska handla om medlemsregistret och IT-support men det kan bli precis vad som helst. Och det är just det som gör jobbet så roligt, tycker hon.
– Man vet aldrig vad som kommer och därför blir det heller inte enformigt.
Hon tror att det är en fördel att vara lite äldre på just den här typen av jobb eftersom man behöver vara tålmodig och beredd på att ta emot frågor av helt olika karaktär.
– Jag tror faktiskt att jag med åren blivit bra på att ”ta” folk, även de som är missnöjda med något. Som yngre kanske man tar åt sig personligen eller inte vet hur man ska svara, men det har jag sällan några problem med.
Förutom att hon tycker att själva arbetsuppgifterna är roliga är den sociala biten av arbetslivet minst lika viktig. Att ha arbetskamrater att prata och skratta med är otroligt viktigt.
– Jag är väldigt social av mig och därför är det skönt att jobba så att man får prata med människor. Under pandemin jobbade jag hemifrån men nu ska vi gå tillbaka till kontoret.

Ulla Rannemo

Ålder: 68 år
Familj: Make, fyra barn, ett fosterbarn och ett bonusbarn.
Bor: Villa i Huddinge.
Gillar: Att resa, umgås med familj och vänner, och vår underbara trädgård.
Gillar inte: Surströmming, elaka människor och krig.
Drömmer om: Lottovinst och att alla nära och kära inklusive jag själv får vara friska och ha god hälsa.

Dölj faktaruta

Jag mår mycket bättre av att jobba. Jag gillar också att få ha den där härliga känslan av att vara ledig på helgerna.

För en tid sedan drabbades Ulla av lungcancer som hon fortfarande går igenom behandlingar mot. Men hon har ändå valt att fortsätta arbeta så mycket det går.
– Ett tag i somras var jag sjukskriven på heltid. Men det tyckte jag var så tråkigt och jag fick ju inget gjort härhemma ändå. Jag mår mycket bättre av att jobba. Jag gillar också att få ha den där härliga känslan av att vara ledig på helgerna. Det blir en bra struktur på tillvaron. Min läkare säger också att det är det bästa jag kan göra, att fortsätta jobba. Annars blir det lätt att man sitter hemma och grubblar.
Hon har flera jämnåriga vänner som gått i pension. Några trivs med det, andra inte.
– En som jag känner är måndagsdeppig fast hon är pensionär! Hon tycker att det är så tråkigt att bara gå hemma. Så vill jag inte ha det. Min man är tio år yngre än jag så det känns naturligt för mig att jobba eftersom han gör det. Han skulle däremot gärna byta med mig och i så fall gå i pension, han trivs inte lika bra på sitt jobb som jag gör på mitt.

Hon tycker att hon haft tur som alltid trivts med sitt jobb och haft trevliga arbetskamrater. Att prata med människor, försöka hjälpa dem med det de vill ha hjälp med, ha gemenskap med kollegorna och fasta rutiner – allt det tycker Ulla hjälper henne att ha en bra tillvaro.

Text Ulrika Palmcrantz

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-11-30
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas