”Rutiner är viktiga”
Foto: Andreas Hillergren.
Jobba | Jobba efter 65

”Rutiner är viktiga”

Kristianstadsbon Morgan Häll jobbar vidare som idrottslärare fast han passerat åttio. Höstterminen 2021 var starten på hans 58e år i yrket. Och han har inga planer på att sluta.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-11-30

MORGAN HÄLL arbetar på Montessoriskolan Mondial i Kristianstad. När han hade firat sin 80-årsdag tyckte skolledningen att man skulle tipsa lokaltidningen om sin omtyckte och seniore idrottslärare. Det blev starten på ett stort mediaintresse. Morgan har figurerat i facktidningar, kvällspress, radio och tv. Numera jobbar han två eftermiddagar i veckan och är ansvarig för idrottsundervisningen för en årskurs 9. År 2006 gick han i pension, men har sedan dess fortsatt jobba på timmar.
– Det viktigaste jag lärt ut under min tid är att varje elev ska göra så gott han eller hon kan, säger Morgan. Idrotten i sig är inte det viktigaste. Man ska inte tvinga någon. Jag har umgåtts mycket med politiker som blivit riksdagsmän och det har visat sig att de som blivit tvingade att hoppa bock inte gav några anslag till idrotten.

Det har varit jättebra att få fortsätta att jobba som idrottslärare. Det har hållit mig uppe.

Att få träffa ungdomar i sitt arbete är något han uppskattar. Han möts av respekt för sin ålder och sitt kunnande men blir också uppdaterad på det senaste när det gäller mobiltelefoner och annan teknik.
– Det har varit jättebra att få fortsätta att jobba som idrottslärare. Det har hållit mig uppe. Som pensionär är det viktigt att ha ett mål. Det är värdelöst att inte ha något alls när man slutar jobba. Rutiner är viktiga.
Jobbet som idrottslärare kan vara tufft både psykiskt och fysiskt men Morgan har klarat sig bra. Först vid 78 års ålder kände han vissa problem med ryggen, spinal stenos, men kunde få bukt med det med hjälp av egna övningar varje morgon i sängen.
– Jag klarar fortfarande av att göra starter och kan visa eleverna. Mitt personrekord på 100 meter är 10,8. Jag har alltid tävlat mot eleverna, men nu törs jag inte det. Förr spöade jag alla trots att jag sprang i träskor. Det gjorde jag fortfarande vid 55 års ålder. Numera kan jag modellera undervisningen så att jag kan sitta ned en stund. Jag behöver inte vara med hela tiden.

Falköpings högre allmänna läroverk blev den första anhalten för Morgan i ett rekordlångt yrkesliv. Året var 1963 och han hade nyligen avslutat sina studier på Bosön i Stockholm. På den tiden var det vanligt med militärer som idrottslärare på läroverken och Morgans första vikariat var för en kapten som var tjänstledig.
– På min första lektion möttes jag av 64 pojkar som var indelade i åtta grupper. Gruppledarna talade om för mig att just idag var det grupp 7 och 8 som skulle få tillgång till bastun.
1965 gick flytten till Kristianstad där han arbetat på olika skolor sedan dess. 1969 gifte han sig med sin Rita, som var tandläkare under sin yrkeskarriär. Hon avled i vintras och Morgan blev änkeman.
Han har fortsatt lära generationer i staden att idrotta men också att försöka leva upp till de tre H:na som har varit en ledstjärna för honom. De står för hut, hyfs och hållning. Måhända låter det lite gammaldags men många Kristianstadsbor minns detta med glädje.
– Egentligen handlar det väl om att förstå sin egen roll i olika sammanhang och att vara artig och visa respekt mot andra.

Morgan Häll

Ålder: 80.
Familj: Änkeman
Bor: Villa i Kristianstad och sommarboende i Åhus.
Gillar: Att umgås med människor, politik och att ställa frågor.
Gillar inte: Inskränkthet.
Drömmer om: Att få vara frisk och fortsätta träffa ungdomar.

Dölj faktaruta

Den 80-årige idrottsläraren håller många av sina tidigare intressen vid liv. Att handla med aktier är ett sådant, men Morgan är också både bilsamlare och aktiv i Lions Club. Varje lördags spelar han dessutom vattenpolo. Ett politiskt intresse har också funnits med under lång tid, men det har aldrig inneburit medlemskap i något parti. Morgan har i stället varit den person som ställt frågor till politikerna och ibland har det också lett till att han tagit strid för sin sak. Han är en av få privatpersoner som vunnit ett ärende i regeringsrätten.

Text Jörgen Cardell

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-11-30
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas