Skilsmässor bland 65-plussare ökar
Foto: Getty Images
Ekonomi & Pension | relationer

Skilsmässor bland 65-plussare ökar

Antalet skilsmässor bland 65-plussare har ökat kraftigt de 20 senaste åren. Att många har fått bättre ekonomi kan vara en orsak. Men en skilsmässa kan ändå bli tuffare ekonomiskt än man räknat med. Längre ned: Några tips för dig som är på väg att separera.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-09

År 2000 var antalet skilsmässor bland personer över 65 år 869.

År 2021 hade den siffran stigit till 2 347.

Trifa Chireh, pensionsekonom. Foto: Länsförsäkringar

Nästan en tredubbling med andra ord.

– En anledning till att allt fler äldre skiljer sig kan vara att vi har det bättre materiellt sett idag än tidigare generationer som växte upp under fattiga förhållanden. Men en skilsmässa kan ändå bli ekonomiskt kännbar, särskilt för äldre kvinnor, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Att skaffa nytt boende och själv stå för bostadskostnaderna är det som vanligtvis kostar mest vid en skilsmässa. Det kan dessutom vara svårare att få lån till en bostad.

Dessutom ställer den höga inflationen med ökade matpriser och de stigande elpriserna till det. Inte minst för ensamstående kvinnliga pensionärer.

– Nu ska den som separerat stå ensam för boendekostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, och datorer och det blir mycket tuffare för en kvinna då hon har lägre pension. Att pensionärerna fått tre procent mer i pension täcker inte de ökade kostnaderna. Inte med tanke på att inflationen är över tio procent i Sverige, säger Trifa Chireh.

Några tips för dig som är i färd med att separera

  • Har du låg pension kan du få bostadstillägg efter att du fyllt 66 och som är behovsprövat. Kolla med Pensionsmyndigheten vad som gäller för dig.
  • Har du det ekonomiskt tufft just nu eller ingen sparbuffert går det bra att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen för att plussa på den dåliga ekonomin samtidigt som du arbetar om du har nått en ålder när du kan börja plocka ut dem (från 63 år 2023). 
  • Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad? 
  • Har du ett eget sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Se till att göra det till enskild egendom om ni är gifta så att pengarna inte delas i bodelningen. 
  • Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

Källa: Länsförsäkringar

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas