Det viktiga knipet!
Enklaste sättet att hitta musklerna i bäckenbotten är liggande.
Hälsa | Kroppen

Det viktiga knipet!

Madelein Månsson
Publicerad 2018-01-18

Det finns muskler vi sällan pratar om, men som blir allt viktigare ju äldre vi blir. De allra flesta av oss, både kvinnor och män, kan förbättra vår bäckenbotten-muskulatur. I klarspråk för att kunna kontrollera vår blåsa. Vi måste helt enkelt träna dessa muskler varje dag, morgon och kväll. En kort stund, några få minuter. Du kan träna var som helst – i fåtöljen, på bussen eller när du borstar tänderna.

En perfekt knip-övning

Ligg på rygg med benen på en pall, i rät vinkel, eller böjda ben och fötterna i golvet. Slappna av i hela kroppen.
Du ska knipa samtidigt på tre olika ställen:
1. Knip ihop runt ändtarmen
2. Fortsätt framåt och knip runt slidan eller mellan benen
3. Fortsätt vidare framåt uppåt och knip runt urinrörs-mynningen (kvinnor) eller under pungen (män).
4. Dra nu bäckenbotten-plattan upp mot naveln och håll, håll, håll, håll – det ska kännas som ett lyft inuti, och slappna av.
Knip så hårt du kan från ändtarmen och framåt uppåt och räkna 5-4-3-2-1.
Vila sedan lika länge 5-4-3-2-1.

Fem gånger om dagen

Gör det fem gånger på morgonen och fem gånger på kvällen, eller när det passar bäst i ditt liv. När är det enklast att du kommer ihåg? Vid morgonkaffet? Vid tv-nyheterna?
Den här övningen ska du göra morgon och kväll varje dag resten av ditt liv! När du känner att rätt muskler används kan du sitta eller stå och göra övningarna. Undvik att spänna skinkorna eller låren. Det kommer att ta tid, några månader av daglig träning innan du känner någon skillnad. Det kan också vara svårt att hitta musklerna i början, men ge inte upp!

Flera fördelar

För den som fortfarande har lyckan att ha ett aktivt sexliv kommer det att förbättras. För tidig utlösning och svårt att få eller behålla erektion kommer att förbättras för män, och för kvinnor blir det lättare att få orgasm. Du som kanske läcker då du hostar, nyser eller tränar kommer också att uppleva en klar förbättring.

Perfekt hemma-träning:

Är du ofta kissnödig? Vänta några minuter med att gå på toaletten. Träna ditt knip! Om du har börjat springa på toa så snart du får en signal att du är kissnödig kan urinblåsan ha krympt. Den här tidiga signalen går att träna bort. Den krympta blåsan kan ge signal redan då den innehåller så lite som endast en halv deciliter urin. Du kan träna upp blåsan så att den reagerar normalt igen, det vill säga signalerar vid tre, fyra deciliter.

Madelein Månsson
Publicerad 2018-01-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas