Det är lika dumt att tro att man blir fet av att äta fett som tro att man blir grön av att äta grönsaker.
Orden kom från salig Tore Persson, känd för vår generation som leadsinger i Grus i dojjan men omskolad till smärtläkare och verksam vid vår klinik. Han hade ju rätt och han tänkte som de intensivvårdsdoktorer vi var – räkna kalorier, en för en, oavsett ursprung. Du behöver ungefär ett par tusen om dagen. Bara plussa på, 1 hekto fett ger 800 kalorier, 1 hekto falukorv knappt 400 kalorier och 1 hekto grönsaker 50 kalorier. En matsked smör ger alltså 16 gånger mer än en matsked blåbär.
Så när vågen närmade sig det tresiffriga och blodtrycket ökade beslöt jag mig – nu ska det bära nedåt! Jag har haft två spridda cancrar. Risk för magbesvär av den omtalade bantningsmedicinen Ozempic var inget för mig. Läkemedel för dåliga vanor påminner mig om 60-talets överviktsdamer i Östersund som knaprade amfetamin i form av Ritalina de köpt på Spaniensemestern. Nej, läkemedel är för de som är sjuka, som diabetiker. Så då fanns det tre ledord för att få nytta av kläderna på vinden från yngre och smalare dagar: Tålamod. Tålamod. Tålamod.
Och jag började enligt Tores förslag att räkna vad jag stoppade i mig. Jag hittade bovar i skafferiet men insåg också att hundpromenaderna gav mig 400 kalorier extra att spendera. Grönsaker och potatis visade sig billigt i kalorier, gärna friterade i varmluftsugnen, och med en oljesprayflaska för 20 spänn minskade jag fettåtgången. Och så valde jag en av alla hälso-appar för att under några veckor skriva ned alla intag för att sen kunna göra valen automatiskt. Och häromdagen kånkade jag in en 12-kilos säck med mat till våra hundar. Herre min je, har jag gått ner mer än så, var satt de kilona i julas?
Många glömmer att övervikt kan påverka det naturliga åldrandet och bidra till en ond cirkel av smärta, minskad rörlighet och minskad livskvalitet. Extra vikt ger förstås en högre belastning på kroppens viktbärande leder, särskilt i knäna. Artros – den vanligaste ledsjukdomen hos äldre – är tre till fem gånger vanligare hos överviktiga än hos normalviktiga.
Men det handlar inte bara om mekanik. Intressant forskning visar att övervikt förstärker smärtupplevelsen. Fettvävnad producerar nämligen inflammatoriska ämnen som gör att smärtan känns mer intensiv, även i leder som inte är överbelastade! Det blir lätt en trist spiral där det gör ont att ta promenader, muskelstyrkan minskar och vikten ökar. Och då gör det mer ont. Till slut är det mest bara värk – och minskad självständighet.
Misströsta inte. Jag har tre tips av egen erfarenhet. Kan en tjock 77-åring som jag så kan du.
- Sätt ett mål, tio procent? Du kommer att gå ned till målet men också upp nån vecka här och där.
- Promenera mera. Det är absolut bra med träning och vattenjympa. Men stigarna är bäst.
- Dokumentera och räkna. Ta hjälp av nån hälsoapp. De styr dig till en balanserad kost med fokus på protein, grönsaker och nyttiga fetter.
Och kanske ska du be den otåliges bön: Kära högre makt, ge mig tålamod. Ja, ge mig tålamod. Men fort som fan!
Månadens fråga
Måste man alltid få höra ”Gå ned i vikt!” när man söker för ont i lederna?
/Katrin
Björn svarar:
Nej, verkligen inte. Jag tror aldrig att jag sagt det till en patient! Såna förnumstiga pekpinnar spolierar bara vår relation. Mitt trick är att betona att smärtlindringens bästa sida är att man kan bli mer aktiv och tänja sin gräns i gång och rörelse, och då kommer styrka och viktminskning på köpet. ”Använd inte vår smärtlindring som njutning, utan som möjliggörare”. Av samma skäl har jag aldrig skrivit ut bantningsmedel. Men en del hänvisningar till vår dietist eller överviktskirurgi – på begäran.
Övervikt bidrar till smärta
Lätt övervikt om några få kilo tycks minska dödlighet hos äldre, ”the obesity paradox”. Men var femte svensk senior har ren fetma, och än fler har smärtproblem där övervikt bidrar. Sök dietist! Frikort gäller och ingen remiss krävs. Vår egen dietist säger att kunskapen om denna fina resurs i vården tyvärr är låg hos dem med värk.
Björn Bragée är Seniorens expert på seniorhälsa.
Han är läkare och specialiserad på smärta.