Det kom och gick så snabbt. Under ett möte på jobbet började det att flimra för ögonen och hon bleknade och sjönk ihop. Eftersom det var på vår klinik och hon var omgiven av vårdteam blev hon snabbt nedlagd på golvet med benen i högläge. Stress och hunger blev förklaringen.
Men någon dag senare kunde hon inte plocka fram nyckelknippan ur fickan, det fanns ingen kraft i armen under kort tid. Maken förordade sjukhusbesök, men fick ingen respons. När hennes vänsterben under hundpromenaden nästa dag började släpa lätt i marken dög inte bortförklaringen ”Det är inget att bry sig om, kanske åldern”. Maken tog helt enkelt kommandot, och en timme senare var både akutmottagning och röntgen med datortomografi avklarade. Akutläkaren var obeveklig när hon ville åka hem. Du har ju en tickande BOMB i halsen! Så vidare med ambulans och blåljus till strokeavdelning och kärlkirurg på Nya Karolinska sjukhuset.
Och ”hon”, det är min fru, och denna krönika skriver jag på hennes uppmaning under hennes sjukhusvistelse för att andra ska bli uppmärksammade på detta viktiga och farliga tillstånd. För Britt, 79 år och aktiv fysioterapeut, hade fått minskat blodflöde till hjärnan.
Det som hade hänt var en förträngning i halsens stora pulsåder, carotisstenos. Orsaken var att fettklumpar, plack, byggts upp i ådern och minskat blodflödet till hjärnan. Ibland lossnar små bitar av placken och förs vidare till hjärnan och proppar igen kärl där. Det kan leda till stroke men också stanna vid tillfällig cirkulationsnedsättning, TIA. Själva plackuppbyggnaden ger inte symtom. Var tionde senior över 65 år har sådan stenos utan att veta om det.
TIA och stroke
TIA eller ”mini-stroke” betyder övergående attack av cirkulationsnedsättning i hjärnan. Stroke, eller slaganfall, innebär en etablerad skada på hjärnan på grund av propp eller blödning. Var sjunde av dem som får en stroke har tidigare haft TIA. Stroke kan vara livshotande, men också ”tyst” med mest hjärntrötthet som följd.
Men de kraftiga symtom hon fick var ändå en bra varningssignal om det hot om slaganfall vi seniorer har. Britts ena halskärl var nästan helt tilltäppt och operationen minskade risken för stroke kraftigt. Utan operation hade sannolikheten för förlamande stroke blivit 30 procent kommande veckor!
Under väntan på intensivvården på NKS skingrades alla våra fördomar om detta omdiskuterade tempel. Lokalerna var fantastiskt rymliga och läckra och personalen visade fin omsorg och professionellt bemötande, också med våra kritiska mått. Jag erbjöds som anhörig egen säng i Britts rum och maten var i hotellklass.
Lite ironiskt blev det för min hälsoinriktade livspartner med alla råd vi fick om den livsstil som minskar risken. För vi kontrollerar blodtrycket ofta. Vi slutade röka på vår bröllopsdag 1976 (vilket var ganska påfrestande för bröllopsresan). Vi har hundar och motionerar flera gånger om dagen. Britt går aldrig under 10 000 steg per dag. Och vi äter en kost rik på grönsaker, fibrer och nyttiga fetter. Den enda riskfaktorn för Britt var förhöjt blodfett (LDL), strax ovanför gränsen, vilket de årliga hälsokontrollerna visat men inte särskilt betonat. Så nu blir det fettkorrigerande mediciner (som statiner) de närmaste 30 åren…
– Det var skönt att få röret rensat. Nu ska jag få ett nytt liv i stället för ett nytt livsöde, sa Britt efter operationen.
Månadens fråga
Jag hade stroke för sju år sedan. Finns det något att göra åt sviterna?
/Undrande
Björn svarar:
Jajamensan! Det är en gåta för oss som bedriver både rehab, där man kan söka själv, och specialistrehabilitering på remiss varför så få får detta efter den akuta fasen? Inte heller anhöriga hör av sig särskilt ofta trots öppna linjer och webbinformation. För sanningen är ju att modern fysioterapi, arbetsterapi eller sessioner hos logoped och specialistläkare leder till mycket bra förbättring. Du kan söka primärvårdsrehab direkt i hela landet. Så efter sju svåra år kan sju godare komma. Var inte blyg och kravlös när du söker vård. Ring nu!
Björn Bragée är Seniorens expert på seniorhälsa.
Han är läkare och specialiserad på smärta.