Hur ska vi se på covid-19 idag?
Foto: Colourbox
Hälsa | Ingmar Skoog om seniorhälsa

Hur ska vi se på covid-19 idag?

Hur har covid-19 påverkat oss och hur vi lever i dag nu när restriktionerna har hävts men risken för smitta fortfarande finns kvar även om du är fullvaccinerad? Bland annat det skriver Seniorens expert på äldrefrågor Ingmar Skoog om.

Ingmar Skoog
Publicerad 2021-11-01

När detta skrivs i mitten av oktober är det snart tre veckor sedan restriktionerna för covid-19 hävdes i Sverige. Visst har det varit skönt att kunna träffas mer normalt igen? Eller i alla fall nästan normalt. Trots att närmare 80 procent av befolkningen 16 år och äldre är vaccinerad finns det ju fortfarande en viss risk att bli smittad även om man är fullvaccinerad. Vaccinet ger dock ett mycket starkt skydd för allvarlig sjukdom, 95-99 procent. Det är dock viktigt att inte glömma att man kan bli smittad och ofta är symtomfri med smittan. Det gör att man kan smitta ovaccinerade, som har större risk att bli svårt sjuka. Viss försiktighet bör man kanske därför fortfarande ha.
Hur har då vårt beteende förändrats? Jag har gjort en egen liten spaning. I början av augusti var jag i Stockholm och bodde på hotell. Då delade ingen hiss utan varje person eller grupp åkte upp själva. Sedan var jag tillbaka i början av september. Då frågade alla om det var ok att dela hiss. I slutet av september var jag tillbaka igen. Då frågade bara enstaka personer om man skulle dela hiss, men man trängde inte ihop sig.

Gradvis börjar man alltså gå tillbaka mot ett mer normalt liv. Hälsningarna har också förändrats. Långt in i september var det ingen som rörde någon man inte brukar röra vid. Nu är det ungefär hälften som skakar hand och det känns fortfarande lite ovant. Kramarna börjar långsamt komma tillbaka, men många tycker det är skönt att slippa. Jag håller fortfarande ett visst avstånd i affärer och på andra ställen. Känns lite onödigt att trängas när smittan fortfarande är kvar.
Smittan verkar inte ha ökat särskilt mycket sedan restriktionerna upphörde, den ligger stabilt på en ganska låg nivå, antalet på IVA pendlar kring 30- strecket sedan ett tag tillbaka och antalet sjukhusvårdade sjunker långsamt.

Det som kan vara oroande är om effekten av vaccinet avtar.

Vaccinationerna har onekligen haft effekt. Med tanke på deltaviruset med sin smittsamhet var det verkligen tur – och förstås skicklighet från forskarna – att man fick fram vaccin så snabbt. Annars hade vi antagligen haft en katastrofal situation. Det ser alltså bra ut nu i mitten av oktober, men vi har väl lärt oss att inte ta ut något i förskott med det här viruset.
Vi hör oftare nu om smitta och dödsfall på äldreboenden men det är mycket lägre än när pandemin härjade som värst. Om smitta kommer in på äldreboenden är det förstås stor risk att många blir smittade, både boende och personal, eftersom man arbetar så nära när man tar på kläder och sköter hygien på de boende. Det verkar dock som att vaccinet ger gott skydd mot svår covid-19 även bland de sköra äldre på boendena.

Även om man sett en viss ökning är siffrorna på dödsfall i covid-19 fortfarande förhållandevis låga. Den låga vaccinationsgraden bland personal på vissa ställen är dock oroande. Här borde man ta reda på orsaken. Är det okunskap, att man redan haft covid-19, att man oroar sig för biverkningar eller att man har olika märkliga idéer om vaccinet?
Det som kan vara oroande är om effekten av vaccinet avtar. Eftersom det är ett nytt vaccin finns inga säkra siffror på hur länge vaccineffekten varar, även om en del data från andra länder tyder på att effekten kanske avtar efter ett tag. När nu en tredje vaccindos ska ges till personer som har äldreomsorg och alla som är över 80 år bör det ge ett gott skydd. Därför kommer antagligen inga nya inskränkningar på äldreboenden att behöva göras. Fortfarande finns olika typer av restriktioner kvar på en del äldreboenden. Här borde man ge centrala rekommendationer om vad som ska gälla.

Läs mer om Seniorhälsa av Ingmar Skoog här

Ingmar Skoog
Publicerad 2021-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas