Jag skäms över min kropp
Foto Colourbox
Hälsa

Jag skäms över min kropp

Publicerad 2015-11-25

FRÅGA: I ett av de tidigare svaren här stod det hur det förändrade utseendet kan stå i vägen för en kvinna när hon ska inleda en relation. Det är precis det som händer mig just nu: från att ha haft en vacker kropp hänger nu allt ner och midjan har försvunnit. Hur övervinner jag rädslan att min nye man ska bli avtänd när han ser min åldrade kropp? Jag är rädd att han inte ska tända på mig, trots att vi har en härlig relation annars. Han har en fin kropp medan jag ser bra ut påklädd, men naken duger jag inte på långa vägar längre.
Helt anonym

MALENA SVARAR: : Det är en vanlig tankefälla att tro att vi har rätt att uppleva sex och erotik först när vi har det »rätta« utseendet. Och så länge man dömer sin kropp finns det alltid något att dölja eller förbättra. Men i varje ögonblick har vi ett val och kan antingen acceptera eller fördöma oss själva. Experiment visar att om man är trygg och accepterar sina skavanker blir relationen också trygg. Den som är missnöjd med sig själv blir ofta mer osäker och söker bekräftelse utanför sig själv, istället för att värna om partnern och relationen. Här är en övning du kan göra:

Steg 1. Tänk på senaste gången du dömde dig själv framför spegeln. Hur kändes det i din kropp då?
Steg 2. Skriv ner dina tankar om dig själv under en vecka. Anteckna hur många negativa saker du tänker om dig själv och hur många positiva.
Steg 3: Gör en medveten ansträngning att veckan därpå enbart tänka positiva tankar om dig själv. Varje gång du har en glad eller lycklig tanke, notera hur det känns.
Ju snällare tankar du droppar in i hjärnan desto bättre mår du och det smittar i sin tur av sig på din relation. När man frågar män om de föredrar en vacker kropp eller en glad kvinna säger de flesta att det viktigaste är att kvinnan är nöjd med sig själv.

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas