Kan jag få massage trots mina åderbråck?
Det går bra att få massage trots åderbråck Foto Colourbox
Hälsa

Kan jag få massage trots mina åderbråck?

Publicerad 2014-02-20

Fråga: Sedan jag blev pensionär har jag tillbringat vintrarna i Thailand. Jag har artros och mår bra av värme och massage.
Jag har en del ytliga åderbråck och blir trött i benen efter långa promenader. Då är det skönt att avsluta med fotmassage, vilket jag gjort flera gånger. Men när jag senast fick massage tror jag att mina åderbråck gick sönder. Det blev stora blåmärken på båda vaderna och ojämnheterna efter bråcken försvann. Dessa stora blåmärken var kvar några veckor, sedan dröjde det någon vecka till innan bråcken kom tillbaka. Jag var inte öm eller hade ont.
Håller nu på att planera inför kommande vinter och undrar om jag vågar njuta av denna härliga fotmassage igen? Är det farligt att trycka sönder kärlen som jag tror hände?
Eva, SPFare och tacksam för svar

 

Svar: Hej Eva,
Åderbråck är blodådror som utvidgas onormalt och då fungerar inte det klaffsystem som finns i blodådrorna för att förhindra att blodet rinner åt fel håll. Klaffarna behövs för att det syrefattiga blodet ska kunna transporteras tillbaka till hjärtat med hjälp av att musklerna pumpar fram blodet när man rör sig.
Ärftlighet, graviditet eller hormonförändringar, men även åldersförändringar, kan vara orsaker till åderbråck. Åderbråcken kan vara djupa eller ytliga och är vanligast på benen. I lindriga fall har man inga symptom förutom att de ytliga åderbråcken syns. Underbensbråcken blir med tiden större och kan börja ge symptom. Benen känns tunga och kan svullna, framför allt när man stått eller suttit en längre tid. Om svullnaden inte behandlas uppstår ofta en brunaktig missfärgning av huden, eksem och bensår.
Man kan motverka åderbråcken och särskilt svullnaden genom att undvika att sitta stilla för länge. Om man sitter bör man försöka ha benen i högläge så mycket som möjligt. En elastisk strumpa, stödstrumpa, är bra att använda om benen svullnar under dagen.

Åderbråcken är i regel ofarliga och ger inga men på lång sikt. Men om bråcken värker eller smärtar, om svullnaden blir värre eller om man fått ett bensår som inte vill läka är det dags att söka vård.

Ibland kan man även få en inflammation i åderbråcken, en så kallad tromboflebit. Då blir åderbråcket ömt, svullet och varmt. Även detta är för det mesta ofarligt och kan behandlas med en receptfri salva, Hirudoidsalva, under någon vecka.
Behandlingen av åderbråck är vanligtvis en stödstrumpa för att förhindra svullnad, men det bör kombineras med högläge av benet och att man inte sitter eller står stilla för länge. Ibland behöver åderbråcken opereras. En operation tar man till om de medicinska problemen är besvärliga, som bensår eller bensvullnad som man inte kommer till rätta med.

Det du beskriver är helt riktigt – kärlen trycks sönder och du får stora blåmärken. Blåmärken är ju helt ofarliga, kan vara lite ömma och missprydande, men försvinner på några veckor utan att lämna några men efter sig. Det är alltså inte farligt utan du ska fortsätta att promenera och ta massage. Det gör att du kan hålla din artros i schack och det är mycket viktigare än att förhindra några ofarliga blåmärken.

 Gösta Bucht, professor emeritus i geriatrik

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas