Relationer | Malena Ivarsson svarar

Min dotter skulle ta illa upp

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-07-09

Jag är en 67-årig frånskild kvinna som för ett år sedan träffade en tio år yngre man. I början var jag bekymrad över åldersskillnaden, särskilt med tanke på kroppens skavanker, men han verkade inte bry sig. Tvärtom har jag aldrig fått så många komplimanger, inte minst sexuellt.
Jag har bara blivit mer och mer kär i honom. Vi vill båda flytta ihop, men min dotter på 42 år skulle ta illa
 upp. Jag har levt singelliv sedan skilsmässan från deras pappa när hon var femton år och hon är van att jag ställer upp för henne och barnbarnen. Därför har jag mörkat min relation, hon skulle bli väldigt besviken om den här mannen flyttade hem till mig.

hon är van att jag ställer upp för henne och barnbarnen

Jag har en större lägenhet och det skulle vara det mest praktiska för oss. Min älskare tycker att jag tar för stor hänsyn till dottern och menar att vi har rätt att vara lyckliga, men jag skulle inte kunna bli lycklig med honom om hon bröt med mig.

Villrådig

Malena svarar: Man skulle kunna tycka att vuxna barn borde förstå att deras föräldrar kan vilja ha nya relationer, men så är inte alltid fallet. Föräldrars förhållanden kan väcka helt olika känslor: vissa kan tycka att det är skönt att mamma eller pappa träffat en ny partner för då slipper man själv oroa sig över att föräldern är ensam, medan andra som din dotter helt lägger beslag på sin förälder.

Du tycks inte kunna säga nej till din dotter

I det sista fallet handlar det ofta om att föräldern ger det vuxna barnet för stor makt. Och på mig låter det som att det är det du gör. Du tycks inte kunna säga nej till din dotter. Det får mig att undra över två saker.

  1. Straffar hon dig genom att visa att du inte får ha en ny relation? Och hör det i så fall ihop med att du har skuldkänslor gentemot henne?
  2. Har hon tagit parti för sin pappa? Ofta har barn även när de är vuxna jobbiga fantasier om varför den ena föräldern lämnat den andra. Hon kanske förebrår dig för saker du inte känner till?

Känner du att det finns olösta konflikter mellan er skulle ni kunna ta upp det i en gemensam terapi. Även barn och föräldrar kan lösa upp knutar genom att samtala med en terapeut. Amelia Adamo berättar om det i sin nya bok Kvinnoarvet. Jag tycker att ni ska låta era
 röster komma till tals,
 hennes om varför hon
inte tillåter dig att ha en relation och din där du får berätta varför du vill det.
 För det verkar pågå ett slags spel mellan er och jag gissar att hon förebrår dig för saker du känner skuld för och det är lika betungande för henne som för dig att bära på sådana känslor.

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-07-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas