”Min man har blivit tjurig”
Foto: Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

”Min man har blivit tjurig”

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-02-02

Vi är ett par runt 70 år som har gjort allt tillsammans. Maken pensionerade sig vid 65 års ålder efter att ha levt intensivt både i yrket och på fritiden. Nu har han blivit nästan asocial. Från att ha varit spänstig har han blivit tjurig, sitter mest och kedjeröker och tittar på tv.
Jag är social, deltar i föreningar och har vänner. Men nu tycker jag att vårt liv är riktigt dåligt. Jag har tagit initiativ till sexuell samvaro men det nekar han till. Han har en vass tunga och ser till att reta mig och vara elak, dessutom är han krävande. När vi umgås med barn och barnbarn ser jag att de lider när de ser hur han beter sig mot mig.
”En som längtar efter glädjen igen”«

Han sitter mest och kedjeröker och tittar på tv.

Malena svarar: Många män sitter fast i en vansinnig könsroll som säger att ”en riktig man ska inte erkänna att han mår psykiskt dåligt.” Men vanliga sjukdomar som impotens, testosteronbrist och depressioner hänger utan tvekan ihop med att män kan bli vresiga och otrevliga. Många väntar också för länge med att ta reda på vad problemen beror på.
Det finns få saker som utmanar mäns värdighet så som när deras manliga stolthet inte kan stå i givakt. Det kan bli en så överväldigande känsla av förlust och misslyckande att de utvecklar en depression. Det är inte ovanligt att de dröjer fyra, fem år innan de söker hjälp. Man skjuter problemen under mattan, och detta kan få förödande konsekvenser.

Samlivet upphör ofta, och man ger inte ens varandra den kroppskontakt som är fullt möjlig även om man inte kan ha samlag. Att testosteronnivån sjunker är ett normalt skeende när män åldras, men låga hormonnivåer kan orsaka irritabilitet och minskad sexlust. Tillskott av testosteron kan ge stora förbättringar på både humöret och sexlusten, precis som potensmediciner och antidepressiv behandling kan återställa livslusten.

Kräv att han undersöker sig

Det är med andra ord inte rimligt att du ska leva i en så negativ miljö när det finns hjälp att få. Kräv att han undersöker sig och ge dig inte förrän ni vet vad hans vresighet beror på.
Om det inte handlar om någon bakomliggande sjukdom kan han få en remiss till en psykoterapeut för att bli bättre på att kanalisera negativa känslor, och inte ta ut dem på sin omgivning

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-02-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas