När två blir en
Bild: Colourbox
Ekonomi | Ekonomi & Pension | Krönikor | annika om pengar

När två blir en

Vad händer med ekonomin när en partner går bort? Det är bra att att ha koll och planera för framtiden, råder Seniorens expert Annika Creutzer.

Annika Creutzer
Publicerad 2024-08-26

Att bli ensam kvar efter att ha levt i par kan vara både sorgligt och omskakande. Därför kan det vara bra att i förväg ägna några tankar åt hur ekonomin kan se ut den dag det händer.

Under åren har jag mött många nyblivna änkor som stått helt handfallna för att de aldrig haft koll på den gemensamma ekonomin, aldrig betalat räkningar, deklarerat eller diskuterat den framtida ekonomin med sin make.

Det är kärlek att våga ’ta livet av varandra med rutat papper’, som en familjeekonom en gång uttryckte det.

Det är kärlek att våga ”ta livet av varandra med rutat papper”, som en familjeekonom en gång uttryckte det. Vad händer om en av oss dör? En stund vid köksbordet kan skingra oron. Börja gärna med tillgångar och skulder. Testamente, vad som är giftorättsgods och enskild egendom samt vad som kommer vara kvar efter eventuellt arvskifte kan kännas tungt att prata om. Men det är nödvändigt för att ha beredskap för framtiden. Och hur är det med skulderna? Kommer hon, med betydligt lägre pension, att kunna ta över bolånet?

Ta därefter utgifter. Hur betalas räkningarna? Vad händer med autogirobetalningarna? Finns ett eget konto att betala det mest akuta med innan bouppteckning och arvskifte är klart?

En bra hjälp är myndighetssajten efterlevandeguiden.se med tips för olika tidpunkter. Med tiden kan utgifterna förändras, matkontot krymper medan hemförsäkring, hyra och annat förblir desamma. På konsumentverkets hemsida finns enkla budgetkalkyler att ta hjälp av.

Det tredje steget är inkomster. Den ena, ofta större inkomsten, försvinner och hur ser den efterlevandes inkomster ut? Förr fanns änkepensionen men den avskaffades 1990. De som gift sig innan kan ha rätt till änkepension. Men det kan bli mindre än tänkt eller noll eftersom det sker en avräkning mot den egna inkomstpensionen. Omställningspensionen, som ersatte änkepensionen och gäller både män och kvinnor, betalas bara ut till den som ännu inte fyllt 66 (förändras med riktåldern). Änkepension och omställningspension betalas ut från Pensionsmyndigheten automatiskt.

Det kan finnas efterlevandepensioner i tjänstepensionerna. Till exempel kan den som varit privatanställd tjänsteman med ITP2 och tjänat över en viss gräns ha en familjepension till efterlevande. Det kan också finnas återbetalningsskydd i tjänstepensionen, då betalas kvarvarande pension ut till efterlevande.

För många änkor blir ekonomin så skral att de kanske behöver samhällets stöd. Bostadstillägget är det vanligaste och det går att göra en beräkning på Pensionsmyndighetens hemsida.

Förutom de ekonomiska bitarna är det bra att ha pratat igenom juridiken. Den som är sambo kan få en betydligt sämre situation när även de gemensamma barnen har rätt att få ut sitt arv med en gång. En annan fråga är framtidsfullmakten som kan vara en viktig hjälp när den älskade finns kvar men ändå inte.

När allt är genomgånget är det skönt att kunna lägga alla papper åt sidan och njuta av den tid man har tillsammans.

Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist.

Månadens fråga

Hjälp, det går inte ihop!

Från och med augusti 2024 har jag en allmän pension på 11 360 kronor och min hyra är 5 640 kronor. Det går inte ihop. Finns det någon möjlighet för mig att få något mer stöd än de jag fått besked om? För att få bostadstillägg säger Pensionsmyndigheten att man ska vara minst 66 år och där är jag ännu inte. Försäkringskassan säger att man ska vara minst 29 år för deras bostadsbidrag. Och för att få något från socialtjänsten får jag inte ha några tillgångar.
/Orolig

Annika svarar:
De svar du fått är helt korrekta. Det finns dock ett bostadsstöd till för den som har sjuk- eller aktivitetsersättning. Aktivitetsersättning kan den få som är under 30 år och har nedsatt arbetsförmåga. För den som är äldre är det sjukersättning (tidigare förtidspension).

Har någon av ersättningarna beviljats går det att söka bostadsbidrag. Sjukersättning kan betalas ut fram till personen är 66 år. Om du haft sjukersättning borde du därför ha väntat med att ta ut pension till den dag du fyller 66 år. Då hade du troligen varit berättigad till ett bostadsbidrag fram till dess.

Dölj faktaruta
Annika Creutzer
Publicerad 2024-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas