Ekonomi & Pension | Ekonomiexperten

Sänkt skatt med bitter eftersmak

Varning för hög kvarskatt. Seniorens ekonomiexpert Ylva Yngveson tipsar om hur du bäst förbereder dig.

Ylva Yngveson
Publicerad 2018-03-01

En positiv nyhet inför detta år är att skatten sänkts för många pensionärer. Men det finns ett stort MEN här! En läsare hörde av sig till Senioren om att detta kan komma surt efter – då skatten som Pensionsmyndigheten drar lätt blir för liten. Många pensionärer kommer därför att få en kvarskatt våren 2019, större än tidigare år. Hur kommer detta sig? Och hur mycket rör det sig om?

En huvudarbetsgivare, i detta fall Pensionsmyndigheten, drar skatt enligt tabell. Sidoarbetsgivare, det vill säga övriga utbetalare, drar 30 procent i preliminär skatt enligt den schablon som gäller. Har man begärt ändring eller jämkning kan det vara annorlunda. Men detta innebär att skatten som enligt tabell blir lägre i år kan bli för låg när hänsyn inte tas till övriga inkomster. Pensionsmyndigheten ser ju inte de övriga utbetalningarna.

Många kommer få en kvarskatt våren 2019, större än tidigare år.

Problemet med kvarskatt blir större ju högre tjänstepension eller privat pension man har, och tydligt i år om man har en allmän pension på 16-18 000 kronor där skatten sänkts som mest.
Ett exempel: En person har en allmän pension på 18 000 kronor. I år dras preliminär skatt på den på cirka 3 600 kronor, en sänkning med nära 400 kronor jämfört med 2017. Med en tjänstepension på 5 000 kronor i månaden kommer kvarskatten att bli 4 100 kronor för helåret. Skulle tjänstepensionen vara 12 000 kronor landar kvarskatten på 9 200 kronor. Uträkningen bygger på en kommunalskatt på 31 kronor och utan kyrkoavgift. För medlem i trossamfund kommer kvarskatten att bli ännu större, i de här exemplen 6 200 kronor respektive 12 400 kronor om avgiften är 1 krona.

För den som har en hög pension kommer fenomenet med kvarskatt inte som en överraskning. Speciellt om man passerat gränsen för statlig skatt brukar det medföra att preliminära skatten är alldeles för liten.
Problemet med kvarskatt för pensionärer är ändå något som med åren blivit allt större. Det beror dels på att kommunalskatterna ligger högre idag än när man satte skattesatsen enligt schablon till 30 procent, dels på just den här effekten av höjda grundavdraget för pensionärer.

Problemet med kvarskatt för pensionärer är något som med åren blivit allt större

För att ta reda på hur det blir för just dig kan du gå in på Skatteverkets hemsida. Där finns en räknesnurra (sök »Räkna ut din skatt«) där du lägger in kommunalskatt och dina uppgifter.
I år har man varit snabb med att lägga ut aktuell räknesnurra. Vill du veta hur skatten blev för 2017 finns möjlighet att räkna på den också, innan deklarationen kommer. Kontrolluppgifterna ska vara utskickade senast sista januari. Där hittar du beloppen.

Om du kommer fram till att kvarskatten blir hög, ska du då betala mer löpande i skatt eller spara själv till den? Med låg eller ingen ränta alls på sparkonton är det inte mycket att förlora på att betala in mer under året.
Det kan också kännas bättre att slippa betala en stor klumpsumma om drygt ett år. Då kan du antingen ansöka om jämkning hos Skatteverket eller skriva till Pensionsmyndigheten eller någon av utbetalarna och be dem dra mer, i kronor eller totalt i procent.

Alternativet är att se till att få avkastning på pengarna under tiden. För en så pass kort spartid innebär sparande på aktiemarknaden en onödigt hög risk. Då återstår räntesparande. På ett sparkonto går det att få 0,5 procent eller lite mer.
Med ett månatligt sparande på 1 000 kronor i 1 år och 2 månader (fram till maj 2019) ger den räntan cirka 45 kronor före skatt. Tror man att räntan stiger under perioden kan det bli mer, men det är ändå inga stora summor.
Det gäller också att inte lockas av högre räntor på bundna sparformer eller av att obligationsfonder haft bra utveckling under flera år. När ränteläget är stigande, vilket chansen/risken är större för idag än tidigare, så kan man missa en ränteuppgång och en fond kan till och med förlora i värde.
Det finns inget rätt eller fel i hur du väljer, men klart lugnare att känna till om du får kvarskatt och i så fall hur mycket det kan handla om. Annars kan eftersmaken bli rätt bitter.

Ylva Yngveson
Publicerad 2018-03-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas