Ekonomi & Pension | Ylva om pengar

Se över din hemförsäkring

Är du rätt försäkrad? Ärver du saker, köper konst eller investerar i någonting nytt så kanske du behöver öka skyddet.

Ylva Yngveson
Publicerad 2020-07-28

Varje år går jag igenom de olika hemförsäkringar vi har, för bostad och för fritidshus. Det gäller ju att ha tillräcklig stor försäkring, att ha försäkrat lösöret rätt och att priset är konkurrenskraftigt. De som bor i hushållet och täcks in av alla försäkringsskydd som ingår ska framgå av försäkringsbrevet. Saknas något namn är det bäst att meddela försäkringsbolaget.

Men hur värderar man lösöre? Jo, det ska vara aktuellt värde. Det handlar om att du får ersättning för att kunna återanskaffa dem i samma skick som de var i vid tillfället av branden, stölden eller vad som nu hände. Du får inte ersättning utifrån nypris, om det nu inte är något helt nytt.

Det totala värdet kan ändras med åren om du utökar bohaget, ärver prylar eller köper dyrbarheter.

Det totala värdet kan ändras med åren om du utökar bohaget, ärver prylar eller köper dyrbarheter. Som tur är har många försäkringsbolag ett obegränsat eller generellt lösöresbelopp som de flesta klarar sig med. Försäkringen SPFs medlemmar kan teckna förmånligt hos If har 1,5 miljoner kronor som fast lösöresbelopp. Den som behöver ha högre belopp får kontakta dem.

En risk kan vara att du har en försäkring där du själv fyllt i lösöresbelopp och det visar sig att värdet egentligen var högre. Då har du underförsäkrat och kan inte få ut fullt av den ersättning du annars skulle ha rätt till.

Tillägg för allrisk, det vill säga en oturs- eller drulleförsäkring kan vara bra att ha. Även utökat reseskydd om du reser mycket. Har du värdefulla föremål hemma kan det finnas en begränsning i kronor för hur mycket du kan få om föremålet skadas genom otur. Vid brand eller stöld kan hela värdet täckas, men för skada genom otur behövs en specialförsäkring för något extra värdefullt.

En utökad försäkring kan innebära att hemelektronik ersätts till nyvärde. Högsta värde som ersätts för saker du har med dig utanför hemmet kan variera beroende på hur stor försäkring du tecknat. Tänk på att om du har lösöre hemma som tillhör ditt företag kan de ha begränsat skydd i din hemförsäkring. Dokumentera gärna ditt hem och dina ägodelar.

Jämför hemförsäkringar på konsumenternas.se

Ylva Yngveson
Publicerad 2020-07-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas