Ta makten över pengarna
Colourbox
Ekonomi & Pension | Ylva om pengar

Ta makten över pengarna

Seniorens ekonomiexpert tipsar om hur du personligen kan ta makten över elpriset.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-04-02

Den kom ordentligt, den snöiga vintern, i början av året. Uppvärmningen av våra hus gör det torrt inomhus, håret blir elektriskt och kroppen kliar. Sedan kommer räkningen från elbolaget surt efter. Elpriset är på toppnivåer och det beror inte bara på att efterfrågan ökar när kylan slår till och kärnkraftverken inte går för fullt. Det har dessutom varit för lite nederbörd både förra året och året dessförinnan så att vattenförråden inte har fyllts på ordentligt.

Elkostnaden och politiken

Utöver det finns en politisk styrning av elkostnaden. Jag tänker på skatten på el som höjts nästan varje år. Från och med nästa år ska skatten indexeras och höjas med inflationen. Det betyder normalt en årlig höjning med två procent. Om tio år har skatten i så fall stigit med 22 procent och efter 20 år med 50 procent. Det blir ju så med ränta-på-ränta-effekten. Det här är ändå ingen större skillnad mot hur det har sett ut. Skatten till i år höjdes med nära fem procent, på tio år har den höjts med 23 procent. Skattens andel av totala priset varierar. Ju högre elpris desto lägre andel, i början av februari var andelen cirka 40 procent.

Den som är trogen kund premieras knappast med rabatter.

Elpriset varierar också stort mellan åren. Före moms ligger priset nu på nära 70 öre. Jämför det med genomsnittspriset under 2015 på runt 27 öre. Om jag räknar på vad 5000 kWh kostade 2015 med de skatter och avgifter som gällde då, är kostnaden en halv gång till så hög idag. I mitt exempel kostar den elen 770 kronor per månad idag mot 520 kronor år 2015. Vad ska man göra som enskilt hushåll?
För det första: hålla nere energianvändningen. Till exempel genom att tvätta med full maskin, i lägre temperatur, och undvika torktumling. Värma vatten i vattenkokare och inte på elspis. Dra ur laddare, släcka lampor (även lågenergilampor drar ström) och damma av baksidan på kyl och frys. De som har småhus kan på kort sikt behöva täta dörrar och fönster, dra ned på värmen och minska på användning av varmvatten.

Några sajt-tips

Energimarknadsbyrån, Elpriskollen, Compricer, Elskling

Dölj faktaruta

För det andra: se över elavtalet. Den som är trogen kund premieras knappast med rabatter. Den otrogne kan i stället få både nedsatt elpris och rabatt på fasta kostnaden. Tänk på att rörliga elpriser skiljer sig åt vad gäller rabatt-tid och uppsägningstid. Just nu är det kanske inte bästa läge att binda ett elpris på ett eller flera år när det ligger så högt. Det finns flera sajter som erbjuder bra prisjämförelse och hjälp med byte av leverantör. Har man ingen möjlighet gå ut på nätet kan man alltid ringa. Men viktigast är förstås att inte ha anvisat pris, vilket är det dyraste alternativet. Det får man om man inte gjort något val alls.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-04-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas