Temadagar skapar avbrott i monotonin
Foton: Colourbox
Hälsa | Må bra med Madelein

Temadagar skapar avbrott i monotonin

Samma sak varje dag? Seniorens hälsoexpert varierar tillvaron med temadagar. Och glöm inte vilan!

Madelein Månsson
Publicerad 2020-08-17

Hur gör man då livet plötsligt påminner om en enda lång monoton raksträcka? Jag har försökt komma tillrätta med problemet genom att införa tema-dagar i mitt ”Må bra-corona-liv”. Kanske kan jag inspirera dig att göra något liknande?

Tema-dagar

Familj-vänners-dag
Förutom mina närmaste nära och kära kontaktar jag denna dag vänner och bekanta som jag inte varit i kontakt med under en längre tid. Känns skönt och meningsfullt. Somnar glad och nöjd.

Mig-själv-dag
Manikyr, pedikyr, ladda ner en bra talbok, vad vill jag se på tv, Netflix eller HBO? Studera något nytt, sjunga karaoke. Även min garderob-dag, ändra, sälja, skänka…

Städ-dag
Putsa fönster, dammsuga, tvätta lakan, näring till plantor, etc. En dag i veckan då jag koncentrerar mig på att städa. Jag tar det som ett träningspass. Somnar nöjd och belåten på kvällen och har inget dåligt samvete resten av veckan.

Arbets-dag
Skriva den här Må Bra-texten, träna på mitt mixerbord, förbättra mina spellistor, planera träningspass, qigongpass, övningar, med mera.

Ekonomi-dag
Min ekonomi, mitt företags ekonomi, mina räkningar, har jag de bästa avtalen, etc.

Inrednings-dag
Hur ser mitt hem ut? Vad kan jag förbättra? Sälja? Skänka?

Glöm inte vilan!

Hur bra är du på att ge dig själv daglig avkoppling, stillhet och vila på regelbundna tider? Utan att få dåligt samvete. Nu, under Corona-tiden, vilar jag två gånger per dag. En gång före 11-kaffet och en annan gång efter lunchen. Jag ställer timern på 20 minuter, lägger mig på sängen med varma (blöta) bomullsrondeller över mina slutna ögon. Slappnar av i hela kroppen och andas lugnt. Låter tankarna komma och gå som de vill. Jag får ofta nya idéer

Musiktipset

Sven-Bertil Taube sjunger sin pappas underbart vackra Änglamark. Skriv ut texten och sätt upp den på ett köksskåp och sjung tillsammans med Sven-Bertil så högt du bara kan! Du aktiverar hjärnans må bra-hormoner med sång. Du blir piggare och gladare.

Madelein Månsson
Publicerad 2020-08-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas