Träna balansen!
Foto: Kristian Pohl
Hälsa | Träna | Må bra

Träna balansen!

Man får ofta höra att balansen blir sämre med åren, men så måste det inte alls vara, menar Madelein Månsson. Här tipsar hon oss om hur man får in balansträning i sin vardag.

Madelein Månsson
Publicerad 2017-11-06

Att ha dålig balans kan faktiskt vara farligt. När vi är ouppmärksamma snubblar och snavar vi, och hur vi hanterar situationen beror mycket på hur bra balans vi har. Varje vecka dör i genomsnitt 25 personer på grund av fallolyckor. De flesta är 65+. Det är tre gånger fler än de som dör i trafiken.

Träna eller trilla.Vi rör oss alldeles för lite, och våra kroppar protesterar. Vi blir stela, får ont, blir mindre rörliga och får sämre balans. Att ta en daglig promenad är utmärkt för balansen, men det finns mer du kan göra i din vardag.

Fallrädsla. Rädsla för att ramla kan göra att man rör sig mindre och försiktigare vilket leder till att balansen och muskelstyrkan blir sämre och man hamnar i en ond cirkel. Fallrädsla är något vi måste ta på största allvar och därför träna försiktigt, klokt och effektivt. Brukar du känna yrsel? Det är åldersbetingat och obehagligt, men i de allra flesta fall ofarligt och det går för det mesta snabbt över.

Tandborst-träning

Låt de här enkla rörelserna bli en rutin som du gör varje morgon och kväll när du borstar dina tänder.

Bild 1

Stå höftbrett med mjuka lätt böjda knän. När du lyfter tandborsten mot dina tänder, lyfter du ena knät så högt det känns behagligt. Stå still och balansera samtidigt som du borstar tänderna. Kan det bli enklare? Rak i ryggen!
Då du borstar underkäken lyfter du ena benet och växlar sedan till andra när du borstar överkäken. Om du känner dig vinglig finns handfatet att ta tag i.

Det absolut bästa är om du har en elektrisk tandborste som markerar var trettionde sekund. Då vet du när det har gått en minut och det är dags att byta ben och flytta tandborsten från underkäken till den övre käken.
Vill du göra övningen lite svårare? Böj lite på benet du står på – kanonövning för att stärka benmusklerna.

Bild 2

Om du har svårt att lyfta ett knä kan du göra en annan övning. Stå på en linje. Sätt ena foten rakt framför den andra så att tårna på din bakre fot kommer precis bakom och intill hälen på din främre fot. Slappna av. Mjuka, lätt böjda knän och rak rygg.
Nu ska du borsta tänderna. Växla fötternas läge då du växlar från underkäken till överkäken. Den bakre foten sätter du framför den andra foten. På en linje.
Känns det för lätt? Testa att blunda försiktigt med handen nära handfatet.

Bild 3

Målet är att kunna stå i »Trädet«, som den här övningen kallas. Sätt ena foten mot andra benet, så högt upp som möjligt. Lyft raka armar upp mot taket. Räkna långsamt till tio. Växla ben. När jag började som träningsinstruktör för nio år sedan kunde varken jag eller någon av mina deltagare på gymmet stå i den här positionen. I dag kan både jag och de flesta av deltagarna göra det.

 

Madelein Månsson
Publicerad 2017-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas