Överraskningarnas trädgård
Foto: Louise Billgert
Gör det själv | Hemma | inspiration

Överraskningarnas trädgård

Svante Öquist älskar sin trädgård. Varje dag bjuder på något nytt i hans och sambon Niclas Steeves prunkande täppa som är uppbyggd i olika rum. Följ med till deras vackra utomhushem och ta del av de bästa tipsen. Plus massa fina bilder längre ned.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-09-06
Svante Öquist.

Svante och Niclas flyttade in i Villa Sundahl i Sköndal utanför Stockholm för åtta år sedan. Innan dess hade de bott i ett annat hus på samma gata, ja, två till och med. Villa Sundahl, som huset heter, ligger som en borg uppe på en klippa och ritades av arkitekt Eskil Sundahl år 1955. Den terrasserade trädgården som omgärdar huset skapades av trädgårdsarkitekt Walter Bauer. Det var med andra ord ett anrikt hus de flyttade in i och som de förvaltat mer än väl.
– Vi nyper oss i armen varje dag, säger Svante. Jag har lovat mig själv att aldrig ta det här för givet. Trädgården betyder så mycket för oss. Ulla Molin och hennes sätt att se på trädgård är det som inspirerar oss. Att man kan inreda en trädgård precis som ett hem, med rum, även om det är utomhus.

I deras trädgård finns många olika platser att sitta på och enormt mycket växter att njuta av. Svantes favoritplats är den han kallar ”kommandobryggan”, en uteplats utanför köket intill muren ifrån vilken man kan titta ner på gatan och de andra husen nedanför. Här står också en stor rosbuske, Aicha, som är Svantes favorit bland rosor.
Från huset finns tre utgångar till trädgården och från varje fönster i huset är det som en grön tavla utanför. Trädgården är ständigt närvarande och de spenderar mycket tid i den. För att njuta – och så en hel del skötsel förstås.
– Det finns inget som heter latmansträdgård. En trädgård kräver mycket skötsel men vi har ändå gjort en del för att underlätta. Som att ha mycket växter i krukor. På så sätt blir det mindre ogräs. Dessutom gör det trädgården mer flexibel då man kan flytta runt saker om man vill det.

I rabatterna står det mest perenner som återkommer varje år. Och hasselört som marktäckare för att inte ge ogräset en chans att ta sig igenom.
– Vi har valt ut tre sommarblommor som vi gillar lite extra: krasse, ringblommor och rosenskära.
Snett bakom huset står ett stort växthus med kamin och murad vägg mot sidan som vetter mot en granne. Härinne frodas mängder av tomatplantor och basilika.
– Jag brukar kalla växthuset för vårt lantställe för det känns nästan så. Man går hit och sitter här och det är som en helt annan värld. På sommaren är det odlingarna som dominerar härinne men resten av året tänder vi brasa i kaminen och bara njuter.
Är man intresserad av trädgård ska man inte lägga ribban för högt, tycker Svante. Gör det som känns rimligt för dig. Ett litet steg i taget är bäst. Det måste bli tid över för att njuta också.

Göra fint runt en trappa

Har man en trappa i sin trädgård är man privilegierad. Det är vackert i sig med olika nivåer, ännu vackrare blir det om man ramar in trappan med växter som får välla över stegen. Det ger ett mjukare intryck.
Krukor i lite olika storlekar är fint. Buxbom passar bra eftersom den är grön även på vintern. Idegran är en annan växt som är tålig och klarar vintern bra. Ligusterklot är också fint.
Blanda upp de gröna kloten med krukor med till exempel pelargoner under sommaren. Det blir till en vacker färgklick. Har man en solig trappa kan man gärna plantera lite lavendel intill också, i jorden och låta den växa in över trappstegen.

Rabatter

Tänk både på höjd, färg och olika blomningstid, så att du har något som blommar under hela säsongen. Exempel på tidiga perenner är: gulltörel, trebladsspira och pion med ett spann från mitten av juni till slutet av juli. Mittemellan blommar stjärnflockan med en blomning som räcker långt in på hösten. Sent blommande favoriter är perovskia och höstsilverax – med en gudomlig doft av honung och vanilj!
Det är fint att ha olika höjd på växterna och låta de höga stå i bakgrunden som en fin inramning. Vackert också med olika nyanser och former i de gröna bladverken – det är mer långsiktigt än blommande växter.
Ta hellre mycket av varje sort än ett stort antal olika växter. Och klipp bort den första blomningen på tidigt blommande perenner så snart de blommat ut för att få ännu en blomning.
Satsa på marktäckare – vi tycker att hasselört är fin – så blir det inget ogräs. Hasselörten växer som en tät matta vilket gör att objudna växter inte får en chans att etablera sig.

Träd i kruka

Att ha träd i stora krukor och baljor är bra om man vill ha dem i behändig storlek. Använd en stor kruka så att det blir ordentligt med jord.
Använd näringsrik och väldränerad jord, lecakulor i botten är ett måste.
I princip alla träd kan planteras i kruka, men det begränsar förstås tillväxten.
I krukor står bland annat japansk blodlönn, lagerbladsträd, blåregn och myrten som vuxit sig till stora träd.

Staket

Ett staket ger fin inramning till trädgården och kan även användas som rumsdelare inne i trädgården om man vill rama in något.
Det här vackra staketet med ekstomme och enestolpar är original från 50-talet när Walter Bauer skapade trädgården. Inte nog med att det är vackert, det är också tillräckligt högt för att hålla rådjuren borta.

Odlingsbäddar i växthuset

Växthuset har en gjuten platta i botten. Har man det kan man mura upp odlingsbäddar längs väggarna med lecablock. Då får man plats med mycket och det blir ett bra djup på jorden. Dessutom blir det snyggt och ordning och reda.

Tre av Svantes favoritblommor

Dahlia
Finns många olika sorter och de är alla så vackra. Dessutom kan de hålla för evigt om man är noga med att gräva upp knölarna när nattfrosten kommer och förvara dem mörkt och svalt under vintern. Sedan är det bara att plantera ut dem igen nästa vår och de kommer troget tillbaka.

Blyblomma
Vi har den här vackra blomman med himmelsblå blommor som blommar långt in på hösten i kruka och tar in den över vintern.

Röd solhatt
En sensommarblommande perenn som trivs i soliga lägen och är rik på både pollen och nektar. Fjärilar och bin älskar den! Frökapslarna som blir kvar efter blomning är dessutom bra mat för småfåglarna.

 

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-09-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas