Aldrig försent att börja träna
Cirkelträning pågår! Med fokus på benstyrka och balans för att alla ska känna sig tryggare, starkare – och inte ramla. Marie Törnblom kämpar med situps men ska snart vidare till nästa station. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Hälsa | Träna | träning

Aldrig försent att börja träna

Göran Murvall är läkaren som började som idrottslärare och alltid drömde om att kombinera sina två yrken. Han löste det genom att starta styrketräning för 90 plus för tretton år sedan.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-03-22
Göran Murvall.

Det är en grå och regnig måndag i Älta strax utanför Stockholm. Elva kvinnor i åldrarna 85–93 år har samlats i en träningslokal i centrum. Som de gör varje måndag. En timmes träning med fikastund efteråt erbjuds gratis till alla som vill och fyllt 85 år i Nacka kommun. Märkligt nog är det mest kvinnor som nappar
– Vi hade ett SPF-möte där de informerade om att man kunde få komma hit helt gratis. En man undrade om man måste byta om. Jag sa att det måste man inte men det kan ju vara bra om du har en lite ledig tröja på dig. Men han kom inte. De gör inte det, gubbarna, säger Marie Törnblom, 85.
– Männen kommer när det är en boll med i spelet, säger Göran. Men lägger till att i hans tidigare 90+ grupper var det flera män med, två som till och med fortsatte träna efter att de fyllt 100.

Göran Murvall sätter på musiken och börjar leda uppvärmningen. De står till en början i ring, går på stället, sträcker på sig, stretchar mjukt.
– Hur är det med balansen idag? Jag känner mig i balans, mentalt i alla fall, ropar Göran och skrattar.
Alla rör sig vant i rummet, de flesta har varit med länge.
– Okej, nu är vi varma, eller hur? Då hämtar vi stolar!
Musiken hjälper till att hålla tempot uppe även nu, när de sitter på stolar och böjer och sträcker ben, reser sig och gör benböj och balansövningar medan de håller i stolsryggarna.
Efter det är det dags för cirkelträning, olika stationer med styrkeövningar. Kroppens alla stora muskelgrupper gås igenom. Göran går runt och hejar på och ser om någon behöver hjälp, men gruppen är väldigt självgående.
När timmen är slut är det äntligen dags för det som kanske är det allra bästa med de här måndagspassen – fikastunden efteråt. I gymmet intill finns en fikahörna där de slår sig ner. Alla med en skön känsla i kroppen.
Göran plockar undan i träningslokalen innan han ska ansluta och ta en kaffe med gruppen.
– Jag har hållit på med det här sedan 2011 och märker skillnad. Dagens 85–90-åringar är i bättre skick. Det handlar om inställningen också, fler blir medvetna om hur viktigt det är med träning. Och den mediala uppmärksamheten bidrar till att betona hur viktig träning är för äldres hälsa.
Göran och en kollega gjorde en studie 2013 på uppdrag av Region Stockholm. Den visade tydligt att träningen förbättrade 90 plussarnas parametrar.
– Men den stora faktorn ligger ändå i livskvaliteten. Att de träffas, gör något tillsammans, den sociala biten. Det är idrottens centrala funktion tycker jag.

Han tycker att det är hög tid att Riksidrottsförbundet börjar satsa lite mer på träning även för äldre.
– De fördelar två miljarder varje år, nästan allt går till barn-, ungdoms- och elitidrott. Men det håller på att ske en förändring, det visar deras strategi för de närmaste åren. Redan nu finns bidrag att söka för idrottsföreningar med verksamhet för 65+. Idrotten måste blir mer jämlik så att alla får möjligheten att träna hela livet.
Det är en besparande åtgärd från samhällets sida att se till att även äldre får träna, menar Göran.
– Fallolyckor kostar samhället enorma summor varje år. Det dör ungefär 300 per år i trafikolyckor. I fallolyckor är det runt 1 000 per år varje år som dör – bara i 65+ gruppen.

Läs också: Mot ett friskare liv!

Just därför ligger fokus på styrketräningen Göran lägger upp i benstyrka och balans.
– Bästa sättet att träna balans är att träna styrka. Styrka och balans i kombination gör att man känner sig tryggare.
Men viktigast av allt är att det är roligt, det vet han sedan sina år som idrottslärare.
– Är det inte kul fortsätter man inte. Så var det med tonåringarna och så är det även med äldre. Det ska vara enkelt att träna. Har man inte rätt förutsättningar blir det inte av.
– Man behöver inte en massa prylar, det räcker bra med kroppen som motstånd. Sofia Åhman är ett föredöme när hon visar att det går att göra övningar på ett enkelt sätt. Använder man inte vikter kan inte så mycket gå fel heller.
Att hålla sig i form är inte minst en trygghet och en slags försäkring för sig själv, tycker Göran.
– Reinfeldt sa ju att vi kanske måste jobba tills vi är 75. Idag i Europa är det fler som är 65+ än som är i arbetsför ålder. Vi blir oerhört många fler äldre. Av ren självbevarelsedrift måste vi ta hand om oss själva. Det är inte säkert att någon annan kommer att göra det.

Marie Törnblom, 85:

– Jag har varit med här sen det började för ett år sedan. I höstas fick jag en halv knäprotes inopererad och fick göra ett avbrott. Men nu känner jag mig i form igen och kan göra alla övningarna. Det känns bra. Jag tränar i en grupp till också, så två gånger i veckan blir det.

Dagmar Öhlén, 93:

– Det är så roligt att få göra det här i grupp, och att vi sitter och dricker kaffe efteråt. Om det någon gång känns motigt att komma hit är det ändå alltid värt det när man väl kommer. Jag har alltid varit aktiv även tidigare, med vattengympa, cyklat mycket och så. Jag vill fortsätta röra på mig. I höst fyller jag 94 år.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-03-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas