Här kostar det mest att få hörapparat
Foto: Colourbox
Ekonomi & juridik | Hälsa | Vård & omsorg | Där hör du!

Här kostar det mest att få hörapparat

Att inte höra bra innebär en risk att bli både deprimerad och isolerad. Det gäller att få rätt hjälp. Hörselvården i landet ser väldigt olika ut – i en del län är hörapparaten gratis, i andra kostar den över tusen kronor.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2015-11-20

Några vill inte erkänna att de hör dåligt. Andra märker det inte, utan tror att huvudvärken eller stressen beror på annat. Hörselskadades Riksförbund, HRF, uppskattar att hundratusentals svenskar hör dåligt utan att söka vård. Men försämras din hörsel är det viktigt att du får hjälp.

Den som inte hör hamnar lätt utanför och risken att bli deprimerad eller drabbas av demens ökar. Forskare vid Linköpings universitet har visat att den som inte hör bra slutar att lagra information i långtidsminnet, och när minnet inte får regelbunden träning fungerar det sämre.

Om eller hur mycket du måste betala för hörapparater beror på var du bor. I grova drag kan man säga att det finns tre varianter av utprovning av hörapparater i landet.

Utprovningen
Det vanligaste är att utprovning sker i landstingets regi. Samtliga landsting erbjuder hörapparater som du får utskrivna mot en utprovningsavgift eller hjälpmedelsavgift. I regel är utbudet väl tilltaget, med många olika modeller från flera olika leverantörer.

* Vårdval utan check:  i Östergötlands och Uppsala län finns alternativet privat vårdval, där man utöver landstingets egna hörselcentraler kan vända sig till privata hörselmottagningar som auktoriserats av landstinget.

På de privata mottagningarna kan du välja både mellan landstingets utbud av subventionerade hörapparater, och bland privata alternativ där du själv köper din hörapparat till marknadspris.

* Vårdval med check: i Stockholms läns landsting och Region Skåne sköts utprovningen av hörselhjälpmedel i första hand av privata mottagningar som godkänts av landstinget. Samtliga ska erbjuda hörapparater ur landstingets sortiment, utöver privata alternativ till marknadspris.

Väljer du en hörapparat ur det privata sortimentet får du en check eller rekvisition som ska täcka hela eller en del av kostnaden. Kostar hörapparaten mer än så får du själv stå för mellanskillnaden.

En hörapparat som du köpt privat äger du själv, vilket betyder att du själv också bekostar eventuella reparationer. Landstinget i Stockholm erbjuder dock ett så kallat reparationskonto som kan täcka en del av kostnaden.

Gratis i vissa län
Trots skillnader över landet erbjuder alla landsting ett mer eller mindre stort utbud av hörapparater till en kostnad som för patienten understiger den för ett par genomsnittliga glasögon. Men bor du i Hallands, Västra Götalands eller Örebro län betalar du ingenting för din hörapparat. Bor du i Gävleborg får du betala 1500 kronor, plus besöksavgift.

I Värmland står du själv för 20 procent av hörapparatens pris (dock aldrig mer än 2200 kronor) och i Jämtland, Kronoberg och Gotland betalar du allt över en viss summa. (Se kartan på nästa sida.)

Väljer du att köpa en hörapparat av en privat utförare istället för att låna eller hyra den från landstinget kan priset bli högt om du väljer en dyr modell, men det behöver inte bli det.

Olika färger och varianter
Eftersom en hörapparat kan förekomma i olika färger och varianter är det svårt att säga exakt hur stort utbudet är i varje landsting. På Vårdguiden (1177.se) visar de flesta landsting apparater ur sina sortiment. Listan ger en fingervisning, men är inte komplett. Har du ett behov som inte täcks av landstingets ordinarie utbud kan de köpa in ytterligare modeller.

Anmärkningsvärt är att det är ett landsting med ”fritt val” som har lägst antal modeller inom landstingets utbud. Skåne län uppger att de har mellan 25 och 30 varianter av 13 upphandlade modeller (det står 15 på Vårdguiden). Extremen på andra sidan är Norrbotten, där hörselvården är landstingsdriven och där man säger sig kunna erbjuda omkring 300 varianter (saknas uppgift på Vårdguiden).

Hörsellinjen
Som hörselpatient är det alltså inte helt enkelt att ta reda på vad som gäller. HRF har startat hörsellinjen där du kan ställa frågor via webben eller på telefon. Men var medveten om att HRF inte är opartiska, utan erkänt kritiska till systemen med privata utförare.

I Stockholm har man nyligen beslutat att köpa in hörapparater som är lättare att använda och ställa in för att personer med nedsatt syn, finmotorik eller kognitiv förmåga ska kunna hantera dem.

Prova apparaterna
När patienten blir konsument skadar det inte att vara om sig och kring sig. Ta reda på vad som gäller. Jämför priser. Se till att du verkligen får prova de apparater du är intresserad av, inte bara titta på dem i en katalog. Och låt dig inte övertalas att köpa något som du inte vill ha.

* Be att få återkomma med ditt beslut: Ge dig själv betänketid. Det är svårt att veta precis vad man vill, och att tänka under tidspress medan någon står bredvid gör det inte lättare.
* Våga backa: Även om du har sagt att du är intresserad av en viss apparat så kan du ändra dig. Du väljer hörapparat efter vad som passar dig, inte efter vad som betyder minst krångel för andra. Audionomens jobb är att hjälpa dig och du får vara besvärlig.
* Du har öppet köp: Väljer du att köpa en hörapparat ur det privata sortimentet? Har du fått den levererad? Känns det inte riktigt bra? Du kan fortfarande ändra dig.
* Var en medveten konsument: Har du hittat den hörapparat du vill ha? Bra. Men köp den inte hos första bästa. Samma hörapparat kan kosta olika mycket hos olika utförare. Kanske finns modellen du vill ha rentav i landstingets utbud? Gå på rekommendation: Har någon du känner blivit extra nöjd med hjälpen hon eller han har fått?
* Måste du köpa en ny? Fungerar din gamla hörapparat inte lika bra som förut? Hör om det går att ställa in den bättre, eller omprogrammera den. Om du behöver en ny har du rätt till en ny behovsbedömning.

Text: Frida Andersson Johansson
frida.johansson@senioren.se

 

Den här texten är hämtad ur ett längre jobb om hörsel och hörapparater i Veteranen nr 8, 2015. Vill du inte missa något nummer av tidningen? Bli medlem i SPF Seniorerna så får du Veteranen som medlemsförmån. Du kan också välja att prenumerera på tidningen.

Här kostar det:

Avgift för utprovning *

Blekinge: 800 kr
Dalarna: 500 kr / hörapparat
Gotland: Allt över 3 000 kr / hörapparat
Gävleborg: 1500 kronor
Halland: Gratis
Jämtland: 500 kr + allt över 3 500 kr / hörapparat
Jönköping: 500 kr
Kalmar: 1 200 kr
Kronoberg: 350 kr + allt över 3 300 kr / hörapparat
Norrbotten: 500 kr / hörapparat
Skåne: 900 kr
Stockholm: 600 kr
Sörmland: 850 kr
Uppsala: 300 kr
Värmland: Rörlig avgift, 20 % av kostnaden
Västerbotten: 500 kr / hörapparat
Västernorrland: 300 kr / hörapparat
Västmanland: 700 kr / hörapparat
Västra Götaland: Gratis
Örebro: Gratis
Östergötland: 500 kr / hörapparat

Källa HRF (*Med reservation för ändringar. Besöksavgift tillkommer.)

Hörsellinjen Du kan ställa frågor om hörsel och hjälpmedel på www.horsellinjen.se eller på 0771-888 000 (vardagar kl. 9–15). Observera att hörsellinjen drivs av HRF som är kritiska till vårdvalet.

Batterier på nätet Hörapparater kräver batterier. Köper du batterier på nätet i stället för på apotek kan du komma undan billigare. Ta reda på butikspriset innan du ger dig ut på nätet, så att du kan avgöra vad som är ett bra pris och inte.

Så stor är checken i
Stockholm:
Varierar mellan 3 040 kronor och 9 200 kronor, beroende på vilken typ av hjälpmedel du har fått förskrivet. I Stockholm kan du även få bidrag för reparationer.
Malmö:  2100 kronor.

Bra att veta Du kan ansöka om hjälpmedel utanför landstingets ordinarie utbud, om behovsbedömningen visar att det är nödvändigt. Då kan du få hjälpmedlet utskrivet utan att behöva köpa det själv. Förändras dina behov så att det hjälpmedel du har köpt genom fritt val inte längre räcker till ska du få en ny behovsbedömning.

Övriga hjälpmedel Det finns fler hjälpmedel än bara hörapparater. Teleslinga och mikrofon för samlingslokaler, samtalsförstärkare som placeras på bordet hemma i bostaden, larmsystem, specialtelefon eller riktade högtalare är några exempel.

Dölj faktaruta

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2015-11-20
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2015. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas