Medelhavskost bra för ditt minne
medelhavskost skyddar mot demens Foto Colourbox
Hälsa | Kost

Medelhavskost bra för ditt minne

En Uppsalaforskare har kommit fram till att män som är 70+ och lever på medelhavsdiet löper 70 procent lägre risk att drabbas av kognitiva störningar.

Publicerad 2011-12-05

– Det var tydligt att ju striktare männen följde Medelhavsdieten, desto bättre skydd fick de. Vi kunde också se en viss tendens till minskad risk för demens, säger Erika Olsson till Dagens Nyheter.
Hon är dietist och doktorand vid Uppsala universitet, och forskaren som ligger bakom studien.
Medelhavskosten bra för minnet

I studien har 560 70-åriga män fått svara på frågor om sina kostvanor. Utifrån sina svar delades de in i tre grupper, fettsnål kost, medelhavskost eller proteinrik och kolhydratsfattig kost.
Tolv år senare, när männen var 82 år, var det tydligt att risken för kognitiva störningar var 70 procent lägre i gruppen som ätit en medelhavsinspirerad kost.

Mycket grönsaker och hälsosamma fetter är vad forskarna tror gör medelhavsmaten så nyttig. Kosten sägs även skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Minnes-svårigheter

Varje år drabbas närmare 20 000 personer i Sverige av demens. Betydligt fler drabbas av så kallade kognitiva störningar, som minnessvårigheter och svårighet att förstå instruktioner.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas