Mörka inte demensen
När vännen blir dement Foto Colourbox
Hälsa | Relationer

Mörka inte demensen

Vad gör man när ens bästa vän drabbas av demens? Det viktigaste är att vara öppen kring sjukdomen och stå upp för sin vän, menar Yvonne Jansson på Demensförbundet.

Publicerad 2013-12-17

Yvonne Jansson är informationssekreterare på Demensförbundet och har genom åren träffat många förtvivlade anhöriga och vänner till personer som drabbats av demens. Det svåraste att komma till rätta med är skammen kring sjukdomen. Mer än vid andra sjukdomar drar sig många runt den drabbade tillbaka, mest för att man helt enkelt inte vet hur man ska vara. Man vill så gärna att allt ska vara som förut, och man vill inte heller kränka den drabbade. En del låtsas därför som om ingenting hänt.

– Det är alltid bäst att vara öppen kring sjukdomen, säger Yvonne Jansson. Det blir bara värre om man försöker mörka, särskilt för den sjuke.

Som vän är det bästa man kan göra att bara fortsätta att finnas där. Visa att man vet och förstår att det är svårt, men ändå hitta på lite roliga saker och göra sådant den drabbade brukar tycka om.

– Tänker man att ingenting längre har någon betydelse eftersom personen i fråga ändå inte kommer ihåg vad man gjort, eller ens om man gjort något, är man fel ute. Känslorna finns kvar, och gör man saker tillsammans med sin demenssjuka vän blir det en positiv känsla som dröjer sig kvar. Även om han eller hon inte kan uttrycka det, säger Yvonne Jansson.

 

Bästa sättet att komma förbi skamkänslorna kring demens tror Yvonne Jansson är att prata mycket om sjukdomen och sprida kunskap.

– Det har blivit bättre de senaste tio åren, det skrivs och pratas mer om demens nu. Men det är fortfarande en lång väg kvar att gå, säger hon.

Text: Ulrika Palmcrantz

 

Läs två kvinnors berättelser:

Tänk på

Kom ihåg att livet inte är slut, det ser bara annorlunda ut.

Bort med skammen. Om inte din vän orkar prata öppet om sjukdomen, kan du vara den som förklarar för omgivningen. Demens är en sjukdom, ingenting annat.

Målet är alltid att den demenssjuka ska må så bra som möjligt. Gör sådant som du vet gör henne eller honom glad.

Hit kan du vända dig

Demensförbundet, telefon 08-658 99 20, demensforbundet.se

Här ordnas bland annat samtalsgrupper både för de som drabbats av demens och för deras närstående och anhöriga.

Man kan även ringa för telefonrådgivning på 0485-375 75.

Svenskt Demenscentrum, samlar in och sprider information om demens. Telefon 08-690 58 00, demenscentrum.se

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas