Hälsa | Kultur

”Nu är det kulturens tur”

Barbro Westerholm, Folkpartiets socialpolitiska talesperson, har följt projektet i Skåne och debatten om kultur inom äldrevården.

Publicerad 2011-07-13

Borde äldre få hjälp att bli sociala?
– I Sverige har vi kommit långt gällande hygienutrymmen och maten. Men vad man gör mellan måltiderna har varit fattigt. Där har man vaknat upp på 2000-talet. Vardagen är trist för många både på äldreboendet och i det egna hemmet, säger Barbro, före detta ordförande i SPF.
Äldre som inte är bekanta med kultur – är det för sent att bygga upp ett nytt intresse efter 70 år?
– Nej, absolut inte. Efter pensionering kastar sig många över aktiviteter som är helt nya för dem. Du kan aldrig tvinga någon att ta ett läkemedel, men du kan få hjälp att ta det om du vill. På samma sätt bör du få hjälp att nå kulturen, genom att erbjudas transporter från hemmet.
Vill kommunerna lägga resurser på kultur när de inte ens har råd med den personal som krävs på sjukhusen?
– Det är en prioriteringsfråga, det behöver inte kosta så mycket. Man vinner också någonting på att en person piggar på sig. Då kanske den behöver mindre läkemedel och hemtjänst.
– Utmaningen med att få konservativa läkare att skriva ut kulturell verksamhet på recept kan gå att lösa med information. Sprids forskningen om kulturens goda effekter för hälsan kan fler läkare övertygas.
– Först blev det diskussioner om fysisk aktivitet och förbättrad mat i äldrevården. Sedan om själva måltiden och därefter djurens betydelse. Nu är det kulturens tur, säger Barbro Westerholm.

Text: Louise Fauvelle

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas