Skamstämpeln måste bort!
Eva-Maria Hedin.
Relationer | romansbedrägerier

Skamstämpeln måste bort!

Eva-Maria Hedin råkade ut för en bedragare när hon testade nätdejting. Hon berättade allt för sin väninna som tyckte att det lät som en roman.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-07-06

Så skrev de tillsammans boken Scam Story för att varna andra – att inte trilla dit och för dem som redan gjort det, att inte känna skam.

Eva-Maria hade för några år sedan en tung period i sitt liv. Hon hade förlorat en nära vän och gått igenom en separation. Hon bestämde sig för att testa nätdejting och kom i kontakt med en trevlig irländsk man. De började prata i telefon.

– Vi hade bra och roliga konversationer. Han var artig, vältalig, belevad, intresserad och ställde frågor om mig och mitt liv. Nu i efterhand vet jag att det var för att kartlägga hur jag levdet. Han var i min ålder, skild, arbetade på oljerigg men hade också lägenhet på Lidingö. Jag kollade upp en del saker och allt verkade stämma.

Läs också: Förförd och lurad

När mannen så småningom hamnade i knipa och frågade om Eva-Maria möjligen kunde låna ut lite pengar tillfälligt till honom, tyckte hon att det var jobbigt och visste att det var en chansning att göra det.

– Men jag gjorde det för jag kunde inte ljuga när vi kommit varandra så nära. Men jag tänkte: ”nu drar han säkert”.
Det gjorde han inte, däremot blev Eva-Maria varnad av en bekant och började söka ytterligare information genom att googla på bilderna han skickat.

Hon hamnade då på en ”romance scam”, en varningssida där fotona fanns, men med andra namn. Då förstod hon att det var en bedragare hon kommit i kontakt med.

Läs också: Jag drogs längre och längre in

– Det var en fruktansvärd känsla. Man känner sig våldtagen på alla sätt utom fysiskt. Jag polisanmälde och efter att ha konfronterat honom och han förnekade valde jag att fortsätta ha kontakt för att om möjligt få mer information som kunde sätta dit honom. Han försökte på flera olika sätt tillskansa sig mer pengar. Den svenska polisen hänvisade till den engelska, eftersom pengarna skickats dit. De tog det på allvar men la så småningom ner utredningen i brist på bevis. Pengarna de här bedragarna lyckas komma över tas ut direkt och förs snabbt ut ur landet. De använder kontantkortstelefon som inte heller går att spåra.

Eva-Maria var chockad och arg, men kände inte skam som så många gör.

– Varför skulle jag skämmas? Man kommer så nära, man berättar så mycket för varandra och bygger upp en tillit.
Det Eva Maria och hennes medförfattare Eva Alderborn vill förmedla med boken Scam Story är att det handlar om rollspel och utnyttjande, och att den som blir utsatt är ett brottsoffer. Ingenting annat.

– Vi gav ut boken för att försöka få ett stopp på det här. Det är fenomenet i sig man måste genomskåda, hur cyniskt allting är. Inte hela tiden lyfta fram hur mycket pengar någon har skickat iväg. Genom att fokusera på det tycker jag att media hjälper till att upprätthålla skamstämpeln. Det är fruktansvärt tragiskt att människor blir lurade på pengar, det måste stoppas. Miljarder lämnar Sverige och hamnar kanske rakt i händerna på terrorister som också samlar in pengar på det här sättet.

Varningssignaler för romansbedrägerier

* Bedragaren utger sig ofta för att vara engelsktalande som befinner sig utomlands, som militär i Afghanistan eller läkare i Syrien.
* Efter en tids chattande och ringande där kärlek bedyras kommer frågan om pengar upp. Ofta beskrivs en akut situation där hjälp behövs direkt. Först mindre summor, sedan allt större.
* Ibland kan man i efterhand bli kontaktad av någon som vill hjälpa en att få tillbaka sina pengar – även detta ligger bedragare bakom.

Dölj faktaruta

Tips!

* På SVT Play kan du se dokumentärserien Lurad på kärlek och miljoner
* Eva-Maria Hedin, själv utsatt för romansbedrägeri, har skrivit boken Scam story. Hon är idag aktiv i stödföreningen Stoppa romansbedrägerier.
www.stoppa-romansbedragerier.org
* Vill du prata med någon i föreningen, mejla violet@stoppa-romansbedragerier.org eller ring 070-628 62 82.

Dölj faktaruta

Om du blir utsatt

* Kontakta din bank direkt, om transaktionen nyss genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
* Anmäl till polisen.
* Ta hjälp av personer i din omgivning, du kan även kontakta Brottsofferjouren. Ring 116 006 eller mejla fraga@boj.se
* Avbryt all kontakt med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-07-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas