Hälsa

Så skyddar du dig mot solen

Publicerad 2011-07-12

Med ökande ålder blir huden tunnare och får sämre läkförmåga. Det gäller även skador som uppstår i solen. Pigmenteringen, eller ”solbrännan” som man får av att sola blir också ojämnare hos äldre personer än hos yngre.
Har du kommit upp i åren är det därför extra viktigt att du skyddar dig mot solen.

Även kyligare dagar eller dagar då det fläktar måste du vara försiktigt. Det är lätt att låta sig luras av att det inte är lika varmt ute, men solen tar ändå. Särskilt mycket bränner solen då ozonlagret är tunt. På UV-index på SMHI kan du se hur det ser ut just nu.

Kläder skyddar bäst
Allra bäst skyddar täckande kläder, som långärmade tröjor och byxor och hatt med brätten. Men solskyddskrämer är också bra att använda, särskilt på kroppsdelar som exponeras mycket som händer, ansikte, öron och eventuell flint.

Undvik om möjligt direkt solsken mellan 11 och 15 på dagarna, då solen står som högst.

En bra solkräm ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning. Tidigare var zinkoxid en vanlig ingrediens i solskyddskrämer, men Läkemedelsverket har förbjudit försäljning av sådana produkter, eftersom ämnet inte är godkänt som solskydd.

Läkemedel kan öka solkänsligheten
Tänk på att mediciner och salvor kan öka solkänsligheten. Läkemedelsverket får varje år rapporter om fall av hudreaktioner där mediciner tros ligga bakom. De flesta fall rör personer mellan 40 och 60 år, men människor i alla åldrar kan drabbas.

Läkemedel som viss antibiotika, smärtlindrande salvor för utvärtes bruk och vissa mediciner mot ångest, nedstämdhet och depression kan ge överkänslighet mot solljus. Hormonpreparat för behandling av klimakteriebesvär kan också skapa solkänslighet.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Så skyddar du dig:
– Använd täckande klädsel
– Håll dig i skuggan mitt på dagen
– Använd solkräm mot UVA- och UVB-strålning
– Se upp med läkemedel som kan påverka solkänsligheten

Länkar:
UV-index på SMHI

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas