Slå en strike
Foto: Colourbox
Hälsa | Bowling

Slå en strike

SPF Pärlan Älvsbyn i Norrbotten spelar bowling varje måndag.

Publicerad 2013-02-22

Sedan tio år tillbaka snörar medlemmar i SPF Pärlan Älvsbyn i Norrbotten på sig bowlingskorna varje vecka. Margareta Kristiansson är kassör i föreningen och en av de ansvariga för bowlingen.
– Det öppnades en bowlinghall här i Älvsbyn kanske ett halvår innan vi drog igång. Och då väcktes intresset. Sedan fick vi en introduktion av hallchefen som kom och besökte oss på ett månadsmöte. Så har det rullat på.
– I medeltal är vi 20 personer som träffas. Vi spelar varje måndag mellan tre och fem. De flesta som har varit med länge har egna skor, och vissa har till och med egna klot. Men det finns att låna i bowlinghallen.
Spelar ni året runt?
– Vi har uppehåll juni, juli, augusti och om det är helgdag. 2012 träffades vi 35 gånger. Det är fantastiskt roligt! Vi spelar inte i någon seriös tävling utan man spelar mot sig själv eller mot dem man delar bana med. Det är en väldigt blandad grupp med både herrar och damer i olika åldrar. Två av värstingspelarna, en dam och en herre, är båda 85. Sedan är det många 30-talister och 40-talister.
– Vi spelar tre per bana, och försöker cirkulera mellan banorna. Vi har hjälp av Jane Novakovi som gör spelscheman.
Vad är roligast?
– Det är nog att träffas. Atmosfären blir speciell.
Text  Frida Andersson Johansson

Spel med anor

I bowling ska spelarna använda klot för att slå ner tio stycken käglor, uppställda i ena änden av en lång bana. Spelet härstammar från forna tiders kägelspel. Kägelspel i sin tur, finns avbildat på fresker från faraonernas tid i Egypten och de första uppteckningarna av spelet lär härstamma från 1200-talet.
I Sverige var kägelspel, med bollar utan hål och nio käglor, ett mycket populärt tidsfördriv under 1800-talet. Så småningom utvecklades spelet till dagens bowling, och Sveriges första bowlinghall invigdes 1909 på hotell Regina i Stockholm.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas