En del äldre är oroliga för att de får för litet sömn, eftersom de vaknar tidigare än de gjorde som yngre och medelålders. Men många oroar sig onödan, anser sömnforskaren professor Torbjörn Åkerstedt.
Hur mycket sömn behöver du för att må bra?
Svaret är enkelt: Om du fungerar bra och känner dig pigg under dagen så får du tillräckligt med sömn.
Det är normalt att vakna ett antal gånger under natten. Kanske är det en urgammal mekanism, vi vaknar till för att ”kolla läget”, att allt är som det ska och inga faror hotar. De flesta märker inte av de här korta uppvaknandena, man måste vara vaken minst tio minuter för att minnas det på morgonen.
Högre ålder, mindre sömn
Med ökad ålder sover man litet kortare och framför allt vaknar man tidigare. Det beror på att sömnmekanismen blir litet svagare med åren och inte längre står emot den biologiska klockans väckarsignaler på morgonen.
– Det är helt normalt, men många äldre accepterar inte detta, säger professor Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Institutionen för Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.
Unga har större sömnbehov
Unga människor har ett mycket större sömnbehov. En sextioåring kan sova sex timmar och vara lika pigg som 25-åringen som sover åtta-nio timmar.
Äldre behöver inte heller så mycket av den viktiga djupsömnen. Det är det sömnstadium där vi sover som djupast, vi känner oss tröga och litet omtöcknade om vi väcks. Vi rör oss knappast alls, och många – speciellt män – blir så avslappnade att de börjar snarka.
Under djupsömnen sker en kraftig produktion av tillväxthormon, och det är troligen under djupsömnen som det mesta av centrala nervsystemets återhämtning sker – där pågår en »reparation« efter dagens upplevelser.
Från elva års ålder minskar djupsömnen gradvis hela tiden.
Men vi äldre behöver väl också den reparation och återhämtning som djupsömnen ger?
– Absolut, säger Torbjörn Åkerstedt. Men ju äldre vi blir, desto kortare sömn behöver vi för att återhämta oss. Ingen kan förklara varför. Unga har högre ämnesomsättning, och det gör att hjärnan behöver mer återhämtning.
– Är man äldre blir man naturligt lite »slöare« i hjärnan och har oftast inte lika många stressfaktorer som yngre har. Man har inte riktigt lika mycket som behöver repareras under natten. Och det gör att man klarar sig med betydligt mindre sömn för att bli lika fräsch.
Text: Susanna Hauffman
Lagom är bäst
Både för mycket sömn och för lite kan göra dig sjuk. Det verkar som om den optimala sömnlängden för oss som är 60+ är ca sju timmar.
• Flera uppmärksammade studier har visat överraskande siffror, och enligt en amerikansk studie, publicerad i den medicinska tidskriften Sleep, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man sover både mer eller mindre än sju timmar per dygn.
Att sova mindre än fem timmar per dygn mer än fördubblar risken att få diagnosen kärlkramp, hjärt- och kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke. Men att sova mer än sju timmar ökar också risken för hjärtkärlsjukdomar. Deltagare i studien som sov nio timmar eller mer löpte 1,5 gånger större risk att utveckla sjukdomar i hjärta och blodomlopp.
• Sömnbrist ökar risken för demens. När man kommer upp i en viss nivå av sömnstörning kommer det att leda till demenssymtom som sämre minne och uppmärksamhet.
• Sömnbrist kan göra dig fet. Man har sett att människor som fått sova för lite under några veckors tid äter mer än tusen kalorier för mycket varje dag.
– Sömnbrist ökar aptiten, säger Maria Lennernäs professor i beteendeinriktad mat- och måltidskunskap vid Högskolan i Kristianstad. Hon har också i många år arbetat och föreläst tillsammans med sömnforskare.
– När man sover för litet minskar mättnadshormonet leptin och istället ökar ett aptitstimulerande hormon, ghrelin. Då tolkar hjärnan behovet av energi fel. Den uppfattar att kroppen har energibrist och hetsar den att äta mer för att kroppen inte ska gå under. Suget efter fet mat och snabba kolhydrater styr automatiskt mot chips, godis och kaffebröd.
– Vi försöker få energi genom att äta, när vi i själva verket behöver ladda energi i hjärna och celler genom att sova.
– Om du sover tillräckligt många timmar kan du alltså motverka att gå upp i vikt., säger Maria Lennernäs. Och om du sovit dåligt under en lång period och lagt på dig för många kilon, kan bättre sovvanor göra att du blir av med övervikten.