Barbro, 79, debuterar som deckarförfattare
Barbro Guaccero hemma på gården i Italien. Hundarna är ett bra sällskap när man sitter och skriver.
Kultur | böcker

Barbro, 79, debuterar som deckarförfattare

Barbro Guaccero är 79 år och debuterar i höst som deckarförfattare.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-10-18

Sedan 53 år tillbaka bor hon på en vingård i södra i Italien – men boken utspelar sig i hennes barndoms Småland.
– Jag var mycket hos min mormor utanför Värnamo när jag växte upp så det är där jag har förlagt handlingen. Och allting utspelar sig i slutet av 60-talet, för det är det Sverige jag kommer ihåg och det språk jag talar. Det har varit som en nostalgisk dykning att skriva den.
I skuggan av pilträden heter boken och är den första av tre om kriminalkommissarie Hugo Nilsson och hans team i den fiktiva staden Vidstad.
Så hur kom det sig att Barbro – som arbetat med vin i nästan hela sitt liv – plötsligt satte sig ned och skrev?
– En hel del berodde det på pandemin. Vi blev så isolerade här i Italien. Mycket mer än i Sverige. Samhället stängdes ned totalt. Vi fick inte gå ut i början. Och jag bor lantligt på en gård i Apulien. Det blev ensamt. Jag förlorade min man för nio år sedan så numera är det bara jag och mina åtta hundar.

Hon bestämde sig för att ta kontakt med Swea i Rom, en förening för svenska kvinnor bosatta utomlands.
– Jag fick vara med trots att jag inte bodde i Rom. De höll på att starta en bokklubb där jag gick med i styrgruppen. Sedan upptäckte jag Swea skriver, en kurs i kreativt skrivande där författaren Helena Thorfinn höll en kurs via Zoom.
När de fick övningen ”Beskriv en plats” var det som om något bara lossnade i Barbros skrivande. Hon skrev och skrev. Beskrev vägen ner till badplatsen där hon brukade bada som liten hemma i Småland.
– Orden bara kom och jag fick mycket uppmuntran från Helena. Sedan fick jag en vision om vad det skulle handla om och började jobba med historien. Råmanuset var lätt att få till men det är mycket jobb att gå igenom allt. Göra research och se till att alla detaljer stämmer. Jag kontrollerade vilka blommor som doftar under just den perioden, vilka fåglar som sjunger. Jag har mycket naturbeskrivningar med i boken eftersom naturen i Sverige finns i mig så starkt.

När Barbro skickade in sitt manus tog det bara tre veckor innan hon fick svar från Printz Publishing. ”Hej, jag sitter och läser ditt manus nu och tycker detta är mycket spännande.”
– Jag trodde inte det var sant. Det är så fantastiskt roligt, nu skriver jag flera timmar varje dag. Tvåan är snart klar, sen blir det en nummer tre också.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-10-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas