Berätta om din vardag – för framtiden
Foto: Hans Ekestang, Nordiska museet
Kultur | nordiska museet

Berätta om din vardag – för framtiden

Hur ser din dag ut 24 oktober? Det kan du berätta om och skicka till Nordiska museet som fyller 150 år på tisdag. Samma sak gjordes 24 oktober 1973 då Nordiska museet firade 100 år. Längre ned kan du läsa några av de vardagsberättelserna från då samt själv skriva en ny berättelse för framtiden.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-20

Hur ser människors vardag ut i dag?

Den frågan ställde Nordiska museet i samband med sitt 100-årsjubileum 24 oktober 1973.

En av dem som skickade in en vardagsberättelse var Anders, 12 år, från Örebro. Han skrev så här om 24 oktober 1973.

”I går var oljebilen här. Den fyllde i cirka 5000 liter olja. På tal om olja, så är det just nu ett ”oljekrig” mellan Israel och oljeländerna i mellanöstern. U.S.A. stöder Israel. ”Oljeländerna” hotar med att skära av oljetillförseln till U.S.A. om U.S.A. fortsätter att stödja Israel.”

Du kan läsa hela den berättelsen här

Tanken då var att det skulle bli den mest väldokumenterade dagen i museets historia.

Om det blev så är oklart men museet fick in över 100 brev och bilder som hamnade i museets arkiv.

Här kan du läsa ett urval av berättelserna

– Det är svårt att se gemensamma drag i breven. Men nog är det tydligt att de ensamma blivit ännu ensammare, särskilt i glesbygden. Många lyssnar ofta på radion och är mycket engagerade i internationella frågor, sa intendenten 1973 som läste igenom och registrerade alla breven.

Bland berättelserna finns spår av tidsandan och det pratades mycket då om IB-affären och statskuppen i Chile samt att det var stor uppståndelse om Watergateskandalden samtidigt som oljekrisen bredde ut sig på grund av det pågående kriget i Mellanöstern som då hade uppnått en kortvarig vapenvila.

Men det var även många vardagliga berättelser och bland annat togs det kalla vädret upp. Många berättade hur de tog sig till jobbet och vad de åt den dagen.

Så lämnar du in din berättelse

Även flera barn skickade in berättelser och skrev vad de fick lära sig i skolan och vad de gjorde på rasterna och fritiden. Många barn gjorde även teckningar för att illustrera vad de gjorde den dagen.

Nu är det alltså dags igen. Vem som helst kan skriva om sin dag 24 oktober och lämna den som födelsedagspresent till museet på 150-årsdagen.

Här kan du lämna din berättelse 24 oktober

Den öppnar 24 oktober men pågår under en månad för dig som vill lämna in i efterhand.

Ytterligare några citat från 24 oktober 1973:

Artur, 51 år, Blekinge:

”Jag har just anlänt till hotell Pan. I denna stad skall jag stanna tills det blir dags att medfölja ett flygplan, som avgår härifrån kl. 1730 mot Abadan. I Atén är det 20°C varmt. Hemma i Lyckeby hade vi snö då jag lämnade i går morse. Säsongens första snö hade fallit under natten, ovanligt tidigt för årstiden.”

Du kan läsa hela den berättelsen här

Gudrun, 60 år, Sundsvall:

”Någon ringer från brandkåren och meddelar att det hänt en trafikolycka i närheten av järnvägsstationen. En person påkörd men vi vet inte än om denne lever. Klasse fann att det inte var något att fota. Kvällen verkar bli lugn. Värre blir det imorgon kväll då Timrå spelar ishockey hemma. Tre personer kommer troligen att läsa in referat, uttalanden och krönika. Det betyder minst en timmes oavbruten utskrivning under stor tidspress och dessförinnan ett evinnerligt svarande i telefon när folk köar för att få höra hur ställningen är. Ishockeyn tillhör för min del säsongens mest påfrestande händelser.”

Du kan läsa hela den berättelsen här

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas