Gör som norrmännen i påsk – läs deckare
Böcker | Kultur | påskläsning

Gör som norrmännen i påsk – läs deckare

Där Sverige och andra länder ser fram emot semester och sommarläsning har Norge sedan hela 100 år tillbaka en tradition med ”påskekrim”. Att se på, lyssna på och inte minst läsa deckare. Ingalill Mosander tipsar om sina deckarfavoriter just nu.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-04-13

Trots ihärdiga försök av den svenska bokbranschen har inte våra grannars sedvänja riktigt vunnit mark här. Men det är kanske dags att ge den en chans till? För vad är härligare än att njuta av stilla helgdagar och en riktigt bra kriminalroman.
Seniorens bokrecensent Ingalill Mosander tipsar om sina deckarfavoriter just nu.

Deckare: Välkommen till evigheten av Camilla Grebe, Wahlström & Widstrand
Camilla Grebe går från klarhet till klarhet. Hennes nya psykologiska thriller kombinerar ett olöst mordfall med en förödande skildring av en familj i fritt fall samtidigt som hon serverar knivskarpa avslöjanden om livet i förlagsvärlden. Hon kostar också på sig en hyllning till det klassiska deckartemat: Mysteriet med det slutna rummet. Tempot stegras hela tiden och jag läser med fjärilar i magen fram till den överraskande upplösningen.

Deckare: Ondskans nätverk av Max Seeck, Bonniers
En finsk thriller med extra allt. En ung kvinna klädd som en skolflicka hittas död på en strand. Samtidigt försvinner en känd influenser. Nätet kokar. Jessica Niemi vid Helsingforspolisen kopplas in och spåren leder till en brottsorganisation med sadistiska mord som specialitet. Knappast en intrig som brukar locka mig. Ändå läser jag som besatt och förstår varför Max Seeck lyckats ta sig in på New York Times bestsellerlista.

Deckare: Nattfalkarna av Elly Griffith, Forum
Det är inte för spänningens skull jag är en enträgen läsare av serien om rättsarkeologen Ruth Galloway. Det är för hennes humor och intelligens. Jag följer också med stort intresse hennes kriminalkommissarie Harry Nelson. Han är visserligen gift men far till Ruths dotter Kate. De får återigen chansen att jobba ihop när en grupp amatörarkeologer hittar ett lik bredvid en stor skatt från bronsåldern.

Deckare: Betraktaren av Helene Flood, Polaris
En briljant, psykologisk thriller vars isande upplösning nästan fick mig att tappa andan. Rikki är forskare och bor med man och två barn i ett trivsamt medelklassområde i Oslo. När en av grannarna hittas mördad förbyts idyllen till något helt annat. För Rikki blir det en katastrof. Den mördade mannen var hennes älskare. Vad ska hon säga till polisen? Och, inte minst, till sin man? Varning för störd nattsömn.

Deckare: Hela sanningen av Cara Hunter, LB
En student anmäler sin professor för sexuella trakasserier. Studenten är en manlig rugbyspelare, professorn en ensamstående mamma med en liten son. Skulle han verkligen inte kunnat freda sig?
Kriminalkommissarie Adam Fawley upptäcker snart att fallet är betydligt mer komplicerat än han trott. Samtidigt inträffar en rad katastrofer i hans privatliv. En högklassig, engelsk deckare, av sorten omöjlig att lägga ifrån sig.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-04-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas